Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΟΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΓΕΜΙΣΤΗ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Κότα χωριάτικη γεμιστή
Ένα άκρως κλασσικό και εορταστικό φαγητό που λατρεύω!!
Η γέμιση πραγματικά όλα τα λεφτά!
Υλικά
1 χωριάτικη κότα 4 κιλά
50 γρ βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Φρέσκα φύλλα λεμονοθύμαρου και λίγα φύλλα μαντζουράνας
Αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση
50 γρ βούτυρο
1/2 σφηνάκι λάδι
300 γρ κιμά ανάμεικτο ( μοσχαρίσιο με χοιρινό)
300 γρ συκωτάκια πουλερικών ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
100 γρ. κουκουνάρι
500 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. σταφίδα ξανθή
1 φλ. του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μικρότερα
1 φλ. νερό
1/2 ρόδι (τα σπόρια)
Εκτέλεση
Λιώνω το βούτυρο με τα χέρια μου προσθέτω 1 κ.γ κοφτό αλάτι πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο και αλείφω το στήθος της κότας κάτω από την πέτσα της έτσι ώστε να παραμείνει ζουμερή όσο ψήνεται.
Αλατοπιπερώνω όλη την κότα καλά και προσθέτω τα μυρωδικά.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το βούτυρο και το λάδι να κάψουν.
Σοτάρω τα κρεμμυδάκια το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτω τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα γυρίζω μέχρι να καβουρδιστούν.
Προσθέτω και τον κιμά και αφήνω να καβουρδιστεί.
Έπειτα προσθέτω τα χοντροκομμένα και βρασμένα κάστανα, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και τα γυρίζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Σβήνω με το κονιάκ και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω μέχρι να γυαλίσει.
Αλατοπιπερώνω και τραβάω στην άκρη.
Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κότα και γεμίζω.
Δεν την παραγεμίζω γιατί το ρυζάκι θα φουσκώσει.
Ράβω με σπάγκο την κότα και τη βάζω στη γάστρα.
Την υπόλοιπη γέμιση την απλώνω στη γάστρα, προσθέτω το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και ελάχιστο λαδάκι.
Κλείνω τη γάστρα και ψήνω στους 180-190 βαθμούς αντιστάσεις για 4 ώρες.
( Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της κότας και αν είναι χωριάτικη , συνήθως χρειάζεται μια ώρα για κάθε κιλό)
Σερβίρω τη γέμιση με σπόρους ρόδιου .
Αφήνω την κότα μισή ώρα να ξεκουραστεί κι έπειτα τεμαχίζω.
Κότα χωριάτικη γεμιστή
Ένα άκρως κλασσικό και εορταστικό φαγητό που λατρεύω!!
Η γέμιση πραγματικά όλα τα λεφτά!
Υλικά
1 χωριάτικη κότα 4 κιλά
50 γρ βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
Φρέσκα φύλλα λεμονοθύμαρου και λίγα φύλλα μαντζουράνας
Αλάτι πιπέρι
Για τη γέμιση
50 γρ βούτυρο
1/2 σφηνάκι λάδι
300 γρ κιμά ανάμεικτο ( μοσχαρίσιο με χοιρινό)
300 γρ συκωτάκια πουλερικών ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
100 γρ. κουκουνάρι
500 γρ. κάστανα βρασμένα
150 γρ. σταφίδα ξανθή
1 φλ. του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι πιπέρι
Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι ή δύο μικρότερα
1 φλ. νερό
1/2 ρόδι (τα σπόρια)
Εκτέλεση
Λιώνω το βούτυρο με τα χέρια μου προσθέτω 1 κ.γ κοφτό αλάτι πιπέρι και το σκόρδο λιωμένο και αλείφω το στήθος της κότας κάτω από την πέτσα της έτσι ώστε να παραμείνει ζουμερή όσο ψήνεται.
Αλατοπιπερώνω όλη την κότα καλά και προσθέτω τα μυρωδικά.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το βούτυρο και το λάδι να κάψουν.
Σοτάρω τα κρεμμυδάκια το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτω τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και τα γυρίζω μέχρι να καβουρδιστούν.
Προσθέτω και τον κιμά και αφήνω να καβουρδιστεί.
Έπειτα προσθέτω τα χοντροκομμένα και βρασμένα κάστανα, τα κουκουνάρια, τη σταφίδα και τα γυρίζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Σβήνω με το κονιάκ και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω μέχρι να γυαλίσει.
Αλατοπιπερώνω και τραβάω στην άκρη.
Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κότα και γεμίζω.
Δεν την παραγεμίζω γιατί το ρυζάκι θα φουσκώσει.
Ράβω με σπάγκο την κότα και τη βάζω στη γάστρα.
Την υπόλοιπη γέμιση την απλώνω στη γάστρα, προσθέτω το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και ελάχιστο λαδάκι.
Κλείνω τη γάστρα και ψήνω στους 180-190 βαθμούς αντιστάσεις για 4 ώρες.
( Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της κότας και αν είναι χωριάτικη , συνήθως χρειάζεται μια ώρα για κάθε κιλό)
Σερβίρω τη γέμιση με σπόρους ρόδιου .
Αφήνω την κότα μισή ώρα να ξεκουραστεί κι έπειτα τεμαχίζω.