ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά, τραγανοί και γεμάτοι άρωμα βουτύρου. Αυτοί οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι να κλέψουν τις εντυπώσεις και να γλυκάνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak
- 125 γρ. βούτυρο Κέρκυρας
- 200 γρ. Φυτίνη
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 2 βανίλιες
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ποτήρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα βούτυρα (Lurpak, Κέρκυρας, Φυτίνη) με την άχνη ζάχαρη και τον κρόκο αυγού για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Όσο οι κουραμπιέδες είναι ακόμα ζεστοί, τους πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη για να κολλήσει καλά.
- Μόλις κρυώσουν εντελώς, τους τοποθετούμε σε πιατέλα και τους σκεπάζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.
Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Μαδικα