Μελομακάρονα με μπύρα



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΜΠΥΡΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μελομακάρονα με μπύρα

Για ωραία μελωμενα ...αλλά τραγανά μελομακάρονα !!!!
Μια υπέροχη συνταγή από το τετράδιο της μαμάς .....που φτιάχνω χρόνια ....!!!!
Η συνταγή είναι γραμμένη σε φλυτζάνια , χρησιμοποιείστε το ίδιο φλυτζάνι η κούπα για όλα τα υλικά.

Υλικά
2 φλ. λάδι ( εγώ βάζω ελαιολαδο και αραβοσίτελαιο μισο-μισό)
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μπύρα
1 σφηνάκι κονιάκ
1/2 κ.γ αλάτι
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γ γαρύφαλλο
1/2 κ.γ κανέλα
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Χυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του
1 κ.γ σόδα
1 κιλό περίπου αλεύρι

Για το σιρόπι
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μελι

Εκτελεση
Βάζω σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος το λάδι , τη ζάχαρη , το κονιάκ , τα μυρωδικά , το αλάτι και τέλος τη μπύρα και ανακατεύω καλά να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη.
Ανακατεύω μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα , πάνω από τη λεκάνη γιατί θα αφρισει και προσθέτω στο μίγμα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπεικιν παουντερ και ζυμωνω μέχρι να έχω ένα ωραίο αφράτο ζυμάρακι να μην κολλάει.
Δεν ταλαιπωρούμε το ζυμαράκι μας , δεν ζυμωνουμε πολύ , για να γίνουν τραγανά τα μπισκοτάκια μας.
Πλαθω όχι πολύ μεγάλα μελομακάρονα γιατί φουσκώνουν .
Κάνω σχέδια με ένα πιρούνι.
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο σας.
Αφήνω να κρυώσουν και με μια οδοντογλυφίδα κάνω 3-4 τρυπουλες στη βάση του μπισκότου και από πάνω το ίδιο , εκεί που έκανα τα σχεδια με το πιρούνι.
Ωστόσο ετοιμάζω το σιρόπι μου.
Βράζω όλα τα υλικά μαζί μεχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη 3-4 λεπτά περίπου και ξαφρίζω.
Σιροπιάζω τα κρύα μελομακάρονα μέσα στο καυτό σιρόπι .
Τα γυρίζω και από τις δύο μεριες και τα βυθίζω ελαφρώς για να τραβηξουν μέσα σιροπάκι.(θα σταματήσουν να κάνουν φουσκαλιτσες όταν είναι έτοιμα)
Χρειάζονται περίπου 2 λεπτά μέσα στο πολύ καυτό σιρόπι.
(Δοκιμάστε μερικά να δείτε ποσο μελωμενα τα θέλετε.)
Την κατσαρόλα την αφήνω πάνω στο καυτό μάτι.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μελωματος ζεσταίνω πάλι το σιρόπι μου.( Θέλω να είναι καυτό, λίγο πριν το βρασμό.)
Σερβίρω σε πιατελιτσα και πασπαλίζω αμέσως με ψιλοκομμένο καρυδάκι για να κολλήσει.
Το σιροπάκι που μπορεί να μείνει δεν το πετάω...το φυλάω σε γυάλινο βάζο και το χρησιμοποιώ σαν σιροπάκι για τους λουκουμαδες μου!