Σάμαλι



Μια συνταγή της κυρίας Μαρίας Λαρου για ΣΑΜΑΛΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σάμαλι

Απίστευτη γεύση!!!!
Δεν μπορώ να περιγράψω την μυρωδιά του,μοσχοβολάει μαστίχα και πορτοκάλι παντού μέσα έξω πραγματικά!!
Να πω ότι εγώ έβαλα δυο κουταλάκια μαστίχα αντί ένα,και 1 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ),που δεν το γράφει στη συνταγή,και η ποσότητα ήταν ακριβώς,διακριτικό άρωμα χωρίς πικράδα ☺

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
11/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
3 φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι (1 λίτρο)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ,τα ανακατεύουμε καλά,το σκεπάζουμε με μεμβράνη,ή αν έχει καπάκι,και το αφήνουμε 4 ώρες ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.

ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
11/2 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
3 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά.Έπειτα προσθέτουμε την γλυκόζη και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
Μετά από 4 ώρες (εγώ το άφησα 4μισή που είχα δουλειά)το βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ νούμερο 30.Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα στην μέση του φούρνου το ταψί ή πυρέξ,για 40 λεπτά.
Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Κρύο το γλυκό και καυτό το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε πάνω σιγά σιγά,περιμένουμε λίγο ώστε να το πίνει.
Όταν τελειώσει το σιρόπι περιμένουμε 15 λεπτά και μετά το χαράζουμε και το διακοσμούμε.
Η συνταγή είναι της φίλης Κωνσταντινιάς ΠΚ
Το φλιτζάνι μου ήταν 330 ml.