ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Καφεδάκι και παξιμαδάκια αμυγδάλου, πεντανόστιμα και μυρωδάτα, μοσχοβόλησε το σπίτι!
Συνταγή:
300 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. και λίγο ακόμα αν χρειαστεί,
200 γραμμάρια αμύγδαλα ολόκληρα,
140 γραμμάρια ζάχαρη,
2 βανίλιες,
30 γραμμάρια αμύγδαλα σε σκόνη,
50 γραμμάρια λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο),
2 αυγά + 1 για άλειμμα,
μία πρέζα αλάτι,
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν,
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
Χτυπάω πρώτα τα 2 αυγά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε ύστερα το λάδι, το κονιάκ, τη σκόνη αμυγδάλου, το μπέικιν, το αλάτι, σταματάμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε να πάνε παντού και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι ώσπου να γίνει ζύμη.
Αν κολλάει λίγο βάλτε λαδάκι στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες και τις κάνουμε μακρόστενα μπαστουνάκια.
Βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί, αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές νερό και ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις για 25 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε φέτες.
Απλώνουμε τις φέτες στο ταψί και ξαναψήνουμε στους 180 με αέρα αυτή τη φορά για 15 λεπτά.
ΠΗΓΗ: Βασιλική Φαρμάκη