ΜΠΡΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟ
Υλικά
350 γρ αλεύρι για τσουρέκι, κάνει όμως και για όλες τις χρήσεις
70 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ βούτυρο αγελαδινό
2 αυγά
15 γρ μαγιά νωπή
2 βανίλιες
60 γρ γάλα
λίγο αλάτι
Πραλίνα
Εκτέλεση
70 γρ ζάχαρη άχνη
80 γρ βούτυρο αγελαδινό
2 αυγά
15 γρ μαγιά νωπή
2 βανίλιες
60 γρ γάλα
λίγο αλάτι
Πραλίνα
Εκτέλεση
Μέσα στο χλιαρό γάλα λιώνουμε τη μαγιά, βάζουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τις βανίλιες και τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Αν κολλάει η ζύμη δεν βάζουμε άλλο αλεύρι, αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε 1μισή ώρα να φουσκώσει.
Μετά το πέρασμα τις ώρας, αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο και ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε στο μάκρος μια γραμμή πραλίνα και τυλίγουμε μέχρι τη μέση.
Στο υπόλοιπο κομμάτι χαράζουμε, όχι μέχρι το τέλος, και συνεχίζουμε να ρολάρουμε.
Κάνουμε ένα σχέδιο σαν σαλιγκάρι και βάζουμε σε λαδωμένο ταψί
Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
Αλείφουμε μόνο με ασπράδι και το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 με αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε το αλείφουμε με μέλι.
ΠΗΓΗ: Βικη Αναματερου
Αν κολλάει η ζύμη δεν βάζουμε άλλο αλεύρι, αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε 1μισή ώρα να φουσκώσει.
Μετά το πέρασμα τις ώρας, αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο και ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο.
Βάζουμε στο μάκρος μια γραμμή πραλίνα και τυλίγουμε μέχρι τη μέση.
Στο υπόλοιπο κομμάτι χαράζουμε, όχι μέχρι το τέλος, και συνεχίζουμε να ρολάρουμε.
Κάνουμε ένα σχέδιο σαν σαλιγκάρι και βάζουμε σε λαδωμένο ταψί
Αφήνουμε πάλι να φουσκώσει.
Αλείφουμε μόνο με ασπράδι και το βάζουμε στο φούρνο σκεπασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 με αντιστάσεις για 30 λεπτά.
Προς το τέλος ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε το αλείφουμε με μέλι.
ΠΗΓΗ: Βικη Αναματερου