Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy για ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΡΩΤΗ ΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Χωριάτικη σουρωτή πίτα
ΥΛΙΚΆ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΎΛΟ
4 κούπες αλεύρι δυνατό
2 κούπες νερό χλιαρό
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ λάδι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΈΜΙΣΗ
500 γρ Φέτα
250 γρ γραβιέρα
500 γρ κατίκ ( ντόπιο τυρί που φτιάχνεται με γιαούρτι - φέτα και έχει υπόξινη γεύση). Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με φέτα και στραγγιστό γιαούρτι.
Πιπέρι
Δυόσμο
Σουσάμι
Λιναρόσπορο
Δυόσμο
Σουσάμι
Λιναρόσπορο
Φτιάχνουμε φύλλο αέρος που ανοίγουμε με τα χέρια.
Βάζουμε 1,1/2 κούπας νερό, ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ζυμώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε στα χέρια μας το υπόλοιπο νερό, ζυμώνουμε καλά φροντίζοντας η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από την κούπα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Κατόπιν στο τραπέζι μας την διπλώνουμε δυο τρεις φορές και την κόβουμε σε δύο κομμάτια.
Την αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε το κατίκ με τη φέτα και τη γραβιέρα, το δυόσμο και το πιπέρι.
Φτιάχνουμε τη γέμιση, ανακατεύουμε το κατίκ με τη φέτα και τη γραβιέρα, το δυόσμο και το πιπέρι.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας το πρώτο φύλλο, κόβουμε σε λουρίδες πλατιές, βάζουμε την γέμιση κατά πλάτος, κλείνουμε και από τι δυο πλευρές και συγχρόνως στριφογυρίζουμε το φύλλο και μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί.
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου τελειώσουν τα φύλλα
Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι και λιναρόσπορο. (προαιρετικά)
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 ώρα, στους 170 βαθμούς, τοποθετώντας το ταψί στη βάση του φούρνου.
Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι και λιναρόσπορο. (προαιρετικά)
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 1 ώρα, στους 170 βαθμούς, τοποθετώντας το ταψί στη βάση του φούρνου.