Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΠΑΣΤΑ ΜΟΚΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πάστα μόκα με πραλίνα αμυγδάλου
Υλικά
Για ένα ταψί 25 x 35
2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
Για την κρέμα
2 κουτάκια ερμόλ
1 κουτάκι καραμελωμένο ζαχαρούχο
1 δόση εσπρέσο 25 ml
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
5 κ.σ καφέ στιγμής
7 κ.σ κακάο
1/2 σφηνάκι κονιάκ
Για την πραλίνα αμύγδαλου
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2κούπα αμύγδαλα ωμά
χωρίς φλούδα
Εκτέλεση
Ξεκινάω να φτιάχνω την πραλίνα αμύγδαλου.
Παίρνω ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζω επάνω στη φωτιά περιμένοντας να κάψει.
Ρίχνω λίγη-λίγη τη ζάχαρη περιμένοντας κάθε φορά να υγροποιηθεί και να γίνεται καραμέλα.
Όταν υγροποιείται η δόση της ζάχαρης που βάζω προσθέτω κάθε φορά και την υπόλοιπη μέχρι να τελειώσει όλη.
Ανακατεύω με μία σπάτουλα να έχω μία υγρή καστανή και διάφανη καραμέλα και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα.
Ανακατεύω καλά και γυρίζω το περιεχόμενο σε μία λαδόκολλα πάνω στον πάγκο μου.
Αφήνω να κρυώσει.
Σπάω την καραμέλα σε κομμάτια και τα βάζω σε ένα γουδί.
Σπάω λίγο λίγο σε μικρότερα κομμάτια.
Ετοιμάζω το σιρόπι.
βάζω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το κακάο και τον καφέ και ανακατεύω με ένα σύρμα να σπάσουν οι σβόλοι.
Προσθέτω το νερό και το αφήνω επάνω στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη ο καφές και το κακάο.
Δεν το βράζω το σιρόπι.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ.
Αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία έτσι ώστε να μπορώ να βουτάω τα σαβαγιάρ.
Ετοιμάζω την κρέμα
Σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χτυπάω τα δύο κουτάκια ερμόλ μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτω το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί καλά.
Τέλος ρίχνω και τον έτοιμο εσπρέσο.
Αφήνω την κρέμα στην άκρη.
Βουτάω σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι για 3-4 δευτερόλεπτα έτσι ώστε να τραβήξουν μέσα σιροπιακι.
Κάνω μία στρώση στο ταψί.
Απλώνω τη μισή κρέμα σιροπιάζω τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και κάνω άλλη μία στρώση και τέλος απλώνω την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζω με την πραλίνα αμυγδάλου και κομμάτια καραμέλας.
Αφήνω να παγώσει και σερβίρω.