Ψωμί γάστρας με προζύμι



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΨΩΜΙ ΓΑΣΤΡΑΣ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ψωμί γάστρας με προζύμι

Για το προζύμι
Την πρώτη μέρα βάζω σε ένα γυάλινο βάζο 1 φλ αλεύρι με μισό φλ νερό χλιαρό και ανακατεύω καλά να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζω με μεμβράνη που έχω κάνει τρύπες και σκεπάζω με μια πετσέτα.
Τη δεύτερη μέρα βάζω 1/2 φλ αλεύρι και 1/4 φλ νερό και ανακατεύω καλά.
Το ίδιο βάζω και την τρίτη μέρα.
Την τέταρτη μέρα αδειάζω το μισό από το προζύμι και βάζω μισό φλιτζάνι αλεύρι και 1/4 φλ χλιαρό νερό.
Έτσι συνεχίζω μέχρι και την έβδομη μέρα.
Τώρα θα έχει φουσκώσει και θα έχει κάνει κυψέλες.

Για το ανάπιασμα
250 γρ. προζύμι
250 γρ. αλεύρι
1 ποτήρι νερό χλιαρό

Ανακατεύω το προζύμι με το νερό και το αλεύρι και φτιάχνω ένα αρκετά πηχτό χυλό.
Σκεπάζω με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος όλο το βράδυ να φουσκώσει.
Μετά για το ψωμί πρόσθεσα ακόμα:

500 γρ. αλεύρι
1.5 φλ νερό χλιαρό
1.5 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.σ λάδι

Την άλλη μέρα προσθέτω στο χυλό το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό νερό και ζυμώνω καλά.
Αφήνω τη ζύμη για 2 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη και πετσέτα.
Μετά σε αλευρωμένη επιφάνεια ρίχνω τη ζύμη και κάνω μερικά διπλώματα. 
Χωρίζω την ζύμη στην μέση και φτιάχνω 2 ψωμάκια.
Τα αφήνω 2 ώρες ακόμα να φουσκώσουν.
Ψήνω σε καυτή γάστρα, στους 210 βαθμούς, μισή ώρα περίπου σκεπασμένη και 10 λεπτά περίπου χωρίς καπάκι ανάλογα με τον φούρνο.