Αφράτα Ποντιακά Πιροσκί με πατάτα

Ποντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμας

ΑΦΡΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ


Υλικά

Για τη Ζύμη
  • 1,5 κούπα του νες καφέ χλιαρό νερό
  • 600 με 700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως και περισσότερο)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύδι

Για τη Γέμιση
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι πατάτες
  • αλάτι
  • μπόλικο μαύρο πιπέρι
  • 1 γεμάτη κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτη κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • λίγο αποξηραμένο δυόσμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τη Ζύμη:
  1. Ανακατεύω σε μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι.
  2. Προσθέτω σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  3. Τότε προσθέτω το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι πάλι σιγά - σιγά και ζυμώνω μέχρι να έχω μια ωραία ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά ούτε και πολύ μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Αφήνω στην άκρη για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη Γέμιση:
  1. Βράζω τις πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια, σε νερό με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
  2. Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζω το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτω τις πατάτες μαζί με 1 φλ. τσαγιού από το νερό που έβρασαν οι πατάτες, αλάτι, μπόλικο μαύρο πιπέρι, το μαϊντανό, προαιρετικά τον άνηθο και το δυόσμο (εγώ βάζω γιατί γίνονται πεντανόστιμα) και μερικές κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύω πατώντας με το πιρούνι να λιώσουν οι πατάτες αλλά όχι εντελώς, να υπάρχουν και μικρά κομματάκια. 
  4. Τσιγαρίζω για λίγα λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

Για τα Πιροσκί
  1. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, με ΛΑΔΩΜΕΝΑ χέρια κόβω μπαλίτσες λίγο μεγαλύτερες από καρύδι, τις οποίες ανοίγω με τα χέρια, προσθέτω 1 κ.σ. γέμιση και κλείνω τσιμπώντας τις άκρες και πιέζοντας για να μην ανοίξουν.
  2. Ζεσταίνω λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζω. 
  3. Τοποθετώ σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.
  4. Μπορείτε να τα φτιάξετε και με ό,τι άλλη γέμιση θέλετε. Τυρί, λουκάνικο, κιμά κτλ...
Καλή επιτυχία!

Ποντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμα
Ποντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμα
Ποντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμα
Ποντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμαΠοντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμαΠοντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμαΠοντιακά πιροσκί με πατάτα αφράτα και νόστιμα

Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget