ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ
Εγώ έφτιαξα Ριζότο με καστανό ρύζι και όχι μπασμάτι που το συνόδευσε ο Άκης.
Και από κοτόπουλο έβαλα φιλέτο από μπούτια!
Και από κοτόπουλο έβαλα φιλέτο από μπούτια!
Υλικά
- 500 γρ ρύζι καστανο για Ριζότο
- 150 γρ. μανιτάρια άσπρα
- 1/2 πιπεριά κόκκινη
- 1/2 πιπεριά κίτρινη
- 1/2 πιπεριά πορτοκαλί
- 1500 γρ νερό βρασμένο μαζί με 1 κύβο λαχανικών
- ελάχιστο αλάτι
- 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
- Σ' ένα αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κομμένα μανιτάρια μαζί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να μαραθούν λίγο.
- Ρίχνω μέσα το ρύζι, ανακατεύω καλά και στη συνέχεια ρίχνω τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και λίγο - λίγο το βρασμένο νερό με τον κύβο λαχανικών.
- Ανακατεύω και προσθέτω το νερό, αυτό μέχρι τον αναγραφόμενο χρόνο που θέλει το ρύζι.
- Στο τέλος βάζω το βούτυρο.
- Το βάζω σε μια φόρμα μικρή και το τοποθετώ στη πιατέλα και γύρω γύρω προσθέτω το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο αλά κρεμ
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 400 γρ. μανιτάρια champignon
- 1 κ.σ. εστραγκόν, αποξηραμένο
- 100 ml κρασί λευκό
- 800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 30 ml κονιάκ
- 100 ml νερό
- 1 κύβο κότας Maggi
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35%
Για το σερβίρισμα
- ρύζι μπασμάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
- Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το εστραγκόν.
- Περιμένουμε μέχρι να πάρουν τα μανιτάρια ωραίο χρώμα, περίπου 3-4 λεπτά.
- Στη συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.
- Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κοτόπουλό μας.
- Βάζουμε γάντια και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
- Όταν τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κομμάτια από το κοτόπουλό μας.
- Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλό (1-2 λεπτά), σβήνουμε με το μπράντυ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (αν είμαστε πιο έμπειροι μπορούμε να βάλουμε φωτιά στο μπράντι (να φλαμπάρουμε δηλαδή).
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το νερό, την κρέμα γάλακτος, τον κύβο και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Credits:
Άκης Πετρετζίκης (συνταγή)
Αναστασία Βλαχου (εκτέλεση)