Ριζότο με μανιτάρια και Κοτόπουλο αλά κρεμ

rizoto me manitaria kai kotopoulo ala cream

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ


Εγώ έφτιαξα Ριζότο με καστανό ρύζι και όχι μπασμάτι που το συνόδευσε ο Άκης.
Και από κοτόπουλο έβαλα φιλέτο από μπούτια!


Υλικά

  • 500 γρ ρύζι καστανο για Ριζότο
  • 150 γρ. μανιτάρια άσπρα
  • 1/2 πιπεριά κόκκινη
  • 1/2 πιπεριά κίτρινη
  • 1/2 πιπεριά πορτοκαλί
  • 1500 γρ νερό βρασμένο μαζί με 1 κύβο λαχανικών
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Σ' ένα αντικολλητικό, βαθύ τηγάνι ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τα κομμένα μανιτάρια μαζί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να μαραθούν λίγο.
  2. Ρίχνω μέσα το ρύζι, ανακατεύω καλά και στη συνέχεια ρίχνω τις πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και λίγο - λίγο το βρασμένο νερό με τον κύβο λαχανικών.
  3. Ανακατεύω και προσθέτω το νερό, αυτό μέχρι τον αναγραφόμενο χρόνο που θέλει το ρύζι.
  4. Στο τέλος βάζω το βούτυρο.
  5. Το βάζω σε μια φόρμα μικρή και το τοποθετώ στη πιατέλα και γύρω γύρω προσθέτω το κοτόπουλο.


Κοτόπουλο αλά κρεμ


Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, μεγάλο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. μανιτάρια champignon
  • 1 κ.σ. εστραγκόν, αποξηραμένο
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 30 ml κονιάκ
  • 100 ml νερό
  • 1 κύβο κότας Maggi
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα
  • ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
  4. Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  5. Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το εστραγκόν.
  6. Περιμένουμε μέχρι να πάρουν τα μανιτάρια ωραίο χρώμα, περίπου 3-4 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.
  8. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το κοτόπουλό μας. 
  9. Βάζουμε γάντια και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ.
  10. Όταν τα μανιτάρια μας είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  11. Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κομμάτια από το κοτόπουλό μας.
  12. Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλό (1-2 λεπτά), σβήνουμε με το μπράντυ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ (αν είμαστε πιο έμπειροι μπορούμε να βάλουμε φωτιά στο μπράντι (να φλαμπάρουμε δηλαδή).
  13. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το νερό, την κρέμα γάλακτος, τον κύβο και ανακατεύουμε ελαφρά.
  14. Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  15. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και μυρωδικά της αρεσκείας μας.


Credits:
Αναστασία Βλαχου (εκτέλεση)