ΤΡΥΦΕΡΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Νομίζω ένα από τα καλύτερα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ...η υφή του είναι απίστευτη...τόσο αφράτο.. τόσο τρυφερό... έχει την υγρασία που πρέπει...φούσκωσε πάρα πολύ!
Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν στα περισσότερα κέικ και λίγο άμυλο πατάτας και αυτό πιστεύω ότι κάνει τη διαφορά.
Άμυλο πατάτας βρίσκω πάντοτε στα μπαχαράδικα της οδού Αθηνάς.
Η συνταγή είναι από την ιταλική ομάδα Le Nonne in Cucina στο FB!
Aν δεν σας αρέσει η λεμονάτη γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε το λεμόνι με πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα.
Υλικά
250 γραμμ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
50 γραμμ. άμυλο πατάτας/πατατάλευρο
175 γραμμ. ζάχαρη
100 γραμμ. ή ml. σπορέλαιο ή ανακατεμένο με ελαιόλαδο
1 γιαουρτάκι με πέτσα (240 γραμμ.)
3 μέτρια αυγά
1 κ.σ. μπέικιν( 15 γραμμ.)
Βανίλια, 2 σωληνάκια ή 1 κ.γ. υγρή
Χυμός (50 ml.) και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αφήνουμε καμιά ώρα σε θερμοκρασία δωματίου τα αυγά και το γιαούρτι. Δεν τα θέλουμε παγωμένα
Βάζουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 185 βαθμούς αντιστάσεις.
Βουτυρώνουμε ελαφρά και ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατ.
Χτυπάμε με μίξερ τα 3 αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι, μετά το γιαούρτι χωρίς την πέτσα του, μετά το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το άμυλο πατάτας και το μπέικιν.
Ανακατεύουμε το μίγμα με κουτάλα.
Αδειάζουμε στη ντυμένη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Μειώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, βάζουμε μέσα τη φόρμα και ψήνουμε περίπου 35 - 40 λεπτά.
Κάνουμε το τεστ με τη βελόνα που πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε τη φόρμα στον πάγκο για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και όταν μισοκρυώσει το κέικ στολίζουμε με άχνη.