Σπανακοτυρόπιτα

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ


Υλικά

Για τη γέμιση
  • 1 κιλό σπανάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 4 - 5 κρεμμυδάκια χλωρά
  • 2 πράσα
  • 2/3 από το ματσάκι άγριο μάραθο
  • δυόσμο
  • μυρωδιές (καυκαλίδες, σέσκουλα, λάπατα, αγγουρίτσα, άγρια μυρώνια)
  • 2 αυγά
  • 500 γρ. τυρί φέτα ή όσο θέλετε
  • αλάτι - πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για το ζυμάρι
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 2 κοφτά κουταλάκια γλ αλάτι
  • νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

*Το ζυμάρι γίνεται πολύ, φτιάχνω και τυρόπιτες από αυτό.


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και τις μυρωδιές.
  2. Κόβουμε τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά να μαραθούν.
  3. Κόβουμε τα σπανάκια, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Τα στύβουμε πιέζοντας τα στις χούφτες μας και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
  5. Ρίχνουμε όλες τις μυρωδιές ψιλοκομμένες, τα πράσα με το κρεμμύδι, το τυρί, τα αυγά, το πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  6. Ανοίγουμε 11 φύλλα,
  7. Το πρώτο το ψήνουμε και το τρίβουμε μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
  8. Έχουμε λαδώσει το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα που βάζουμε.
  9. Ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
  10. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σχηματίζοντας κόθρο γύρω - γύρω, χαράζουμε σε κομμάτια και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
  11. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μιάμιση ώρα.

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget