ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 4 - 5 κρεμμυδάκια χλωρά
- 2 πράσα
- 2/3 από το ματσάκι άγριο μάραθο
- δυόσμο
- μυρωδιές (καυκαλίδες, σέσκουλα, λάπατα, αγγουρίτσα, άγρια μυρώνια)
- 2 αυγά
- 500 γρ. τυρί φέτα ή όσο θέλετε
- αλάτι - πιπέρι
- ελαιόλαδο
Για το ζυμάρι
- 1 κιλό αλεύρι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 2 κοφτά κουταλάκια γλ αλάτι
- νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και τις μυρωδιές.
- Κόβουμε τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά να μαραθούν.
- Κόβουμε τα σπανάκια, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε πιέζοντας τα στις χούφτες μας και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
- Ρίχνουμε όλες τις μυρωδιές ψιλοκομμένες, τα πράσα με το κρεμμύδι, το τυρί, τα αυγά, το πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε 11 φύλλα,
- Το πρώτο το ψήνουμε και το τρίβουμε μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
- Έχουμε λαδώσει το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα που βάζουμε.
- Ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν σχηματίζοντας κόθρο γύρω - γύρω, χαράζουμε σε κομμάτια και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου μιάμιση ώρα.
Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni
Ακολουθήστε μας στο Google News!