Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ ΣΑΒΑΓΙΑΡ, ΓΛΑΣΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τούρτα καραμέλας με σαβαγιάρ, γλάσο καραμέλας και καραμελωμένα φιστίκια
Απλά τέλεια!!
Υλικά για φόρμα με τσέρκι 26 εκ.
30 κομμάτια σαβαγιάρ
1 κούπα γάλα μαζί με 1 σφηνάκι λικέρ καλούα
1 φυτική κρέμα πράσινη 500 ml
1.5 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο
50 γρ φιστίκια πίνατς ψιλοκομμένα
50 γρ φιστίκια πίνατς ολόκληρα
30 κομμάτια σαβαγιάρ
1 κούπα γάλα μαζί με 1 σφηνάκι λικέρ καλούα
1 φυτική κρέμα πράσινη 500 ml
1.5 κουτί καραμελωμένο ζαχαρούχο
50 γρ φιστίκια πίνατς ψιλοκομμένα
50 γρ φιστίκια πίνατς ολόκληρα
Για το γλάσο καραμέλας
200 γρ ζάχαρη καστανή
200 γρ νερό βραστό
3 κ.σ γεμάτες γλυκόζη
4 κ.γ ζελατίνη σε σκόνη
Εκτέλεση
Χτυπάω στο μίξερ την φυτική κρέμα να αφρατέψει, μετά προσθέτω το ένα κουτάκι καραμελωμένο ζαχαρούχο και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βάζω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
Σε μια φόρμα με τσέρκι στρώνω τα σαβαγιάρ αφού τα έχω βουτήξει ελαφρά στο γάλα, βάζω από επάνω μια ελαφριά στρώση από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ρίχνω επάνω τα μισά από τα ψιλοκομμένα πίνατς.
Σε μια φόρμα με τσέρκι στρώνω τα σαβαγιάρ αφού τα έχω βουτήξει ελαφρά στο γάλα, βάζω από επάνω μια ελαφριά στρώση από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ρίχνω επάνω τα μισά από τα ψιλοκομμένα πίνατς.
Βάζω μια στρώση κρέμα, άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, ξανά μια στρώση καραμελωμένο ζαχαρούχο και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα πίνατς, στρώνω την υπόλοιπη κρέμα αφήνοντας λίγη για να καλύψω μετά τα πλαϊνά και βάζω στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες να παγώσει καλά.
Εντωμεταξύ καραμελώνω τα υπόλοιπα πίνατς.
Σε ένα τηγάνι βάζω σε μέτρια φωτιά 2 - 3 κ.σ ζάχαρη και τα φιστίκια να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν ωραίο χρώμα, όχι πολύ σκούρο μην πικρίσουν.
Τα τοποθετώ επάνω σε λαδόκολλα να παγώσουν καλά και μετά τα κόβω στο μούλτι.
Ετοιμάζω το γλάσο καραμέλας.
Σε ένα φλιτζανάκι βάζω την ζελατίνη με 3 - 4 κ.σ κρύο νερό να φουσκώσουν, μετά προσθέτω ένα φλιτζανάκι του καφέ από το βραστό μας νερό και ανακατεύω να διαλυθεί καλά.
Ετοιμάζω το γλάσο καραμέλας.
Σε ένα φλιτζανάκι βάζω την ζελατίνη με 3 - 4 κ.σ κρύο νερό να φουσκώσουν, μετά προσθέτω ένα φλιτζανάκι του καφέ από το βραστό μας νερό και ανακατεύω να διαλυθεί καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζω την καστανή ζάχαρη σε μέτρια φωτιά να λιώσει ανακατεύοντας.
Μόλις λιώσει την κατεβάζω από την φωτιά, ρίχνω το υπόλοιπο βραστό νερό με προσοχή γιατί πιτσιλάει ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτω την γλυκόζη και την ζελατίνη.
Αφήνω να κρυώσει καλά και να γίνει παχύρευστη σαν μέλι .
Τότε με απαλές κινήσεις καλύπτω την τούρτα και την αφήνω στο ψυγείο 3 ώρες να κρυώσει καλά και να σφίξει.
Τότε με απαλές κινήσεις καλύπτω την τούρτα και την αφήνω στο ψυγείο 3 ώρες να κρυώσει καλά και να σφίξει.
Μετά ξεφορμάρω από το τσέρκι καλύπτω τα πλαϊνά με την κρέμα που έχω κρατήσει και στολίζω με τα καραμελωμένα φιστίκια.
Στάλισα με σοκολατάκια καραμέλα σνίκερς και λίγη λιωμένη κουβερτούρα.