ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Μια πιτούλα για κολατσιό είναι ότι πρέπει/
Μπλατσάρα όπως αρέσει στα παιδιά, σήμερα την έκανα μόνο με σπανάκι και μυρωδικά καθώς τέτοια εποχή δεν βρίσκουμε άλλα χόρτα.
Μπλατσαρα η χορτόπιτα χωρίς φύλλο ,καλοψημένη τραγανή νοστιμότατη....αν πετύχει είναι η καλύτερη πίτα
Για ένα ταψί μέτριο 32 ×24
500 χόρτα ψιλοκομμένα σπανάκι σέσκουλα πράσα η λάπατα
1 χούφτα άνηθο μαϊντανό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 τσιμπιά δυόσμο φρέσκο η αποξηραμένο
Φέτα μπόλικη τριμμένη
Μισή χούφτα τραχανά ψιλό
Ελαιόλαδο
αλάτι λίγο αν το τυρί σας είναι αλμυρό.
Τα ανακατεύετε όλα αυτά μαζί καλά να μαλακώσουν και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κάνετε τον χυλό.
Για τον Χυλό
3/4 κούπα του νες καφέ σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπα αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κεσεδάκι νερό
Μισό κουταλάκι κοφτό αλάτι(όχι πολύ)
Τα ανακατεύετε όλα καλά με ένα σύρμα να γίνει λείος χυλός που να στέκεται.
Λαδώνετε αρκετά το ταψί ρίχνετε λίγο σιμιγδάλι παντού και μετά ρίχνετε τον μισό χυλό περίπου ίσα να στρώσετε τον πάτο του ταψιού καλά με τα χέρια σας η με μια σπάτουλα.,(λεπτή στρώση)
Βάζετε από πάνω τα χορταρικά σας και τα πατάτε ελαφρώς με την παλάμη σας να ισιώσουν.
κατόπιν ρίχνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στον υπόλοιπο χυλό αραιώνετε με νερό να γίνει σχετικά αραιός, ανακατεύετε και ρίχνετε παντού πάνω από τα χόρτα τοσο ώστε να έχετε μια λεπτή στρώση με την βοήθεια των χεριών σας φυσικά(μπορεί να μην τον πάρει όλο τον χυλό που σας έμεινε ,εσείς βάλτε όσο χρειάζεται).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς παν κάτω εστία μέχρι να πατώσει καλά να ξεροψηθεί ο πάτος,αν δεν έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω ανεβάστε το ταψί σας στην μεσαία σχάρα η βάλτε τον φούρνο σας στο τέλος μόνο εστία πάνω.
Οι οδηγίες μου είναι τόσο αναλυτικές και για τους αρχάριους.
Μπλατσαρα η χορτόπιτα χωρίς φύλλο ,καλοψημένη τραγανή νοστιμότατη....αν πετύχει είναι η καλύτερη πίτα
Για ένα ταψί μέτριο 32 ×24
500 χόρτα ψιλοκομμένα σπανάκι σέσκουλα πράσα η λάπατα
1 χούφτα άνηθο μαϊντανό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 τσιμπιά δυόσμο φρέσκο η αποξηραμένο
Φέτα μπόλικη τριμμένη
Μισή χούφτα τραχανά ψιλό
Ελαιόλαδο
αλάτι λίγο αν το τυρί σας είναι αλμυρό.
Τα ανακατεύετε όλα αυτά μαζί καλά να μαλακώσουν και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κάνετε τον χυλό.
Για τον Χυλό
3/4 κούπα του νες καφέ σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπα αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κεσεδάκι νερό
Μισό κουταλάκι κοφτό αλάτι(όχι πολύ)
Τα ανακατεύετε όλα καλά με ένα σύρμα να γίνει λείος χυλός που να στέκεται.
Λαδώνετε αρκετά το ταψί ρίχνετε λίγο σιμιγδάλι παντού και μετά ρίχνετε τον μισό χυλό περίπου ίσα να στρώσετε τον πάτο του ταψιού καλά με τα χέρια σας η με μια σπάτουλα.,(λεπτή στρώση)
Βάζετε από πάνω τα χορταρικά σας και τα πατάτε ελαφρώς με την παλάμη σας να ισιώσουν.
κατόπιν ρίχνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στον υπόλοιπο χυλό αραιώνετε με νερό να γίνει σχετικά αραιός, ανακατεύετε και ρίχνετε παντού πάνω από τα χόρτα τοσο ώστε να έχετε μια λεπτή στρώση με την βοήθεια των χεριών σας φυσικά(μπορεί να μην τον πάρει όλο τον χυλό που σας έμεινε ,εσείς βάλτε όσο χρειάζεται).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς παν κάτω εστία μέχρι να πατώσει καλά να ξεροψηθεί ο πάτος,αν δεν έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω ανεβάστε το ταψί σας στην μεσαία σχάρα η βάλτε τον φούρνο σας στο τέλος μόνο εστία πάνω.
Οι οδηγίες μου είναι τόσο αναλυτικές και για τους αρχάριους.
Δημιουργός συνταγής: Γκολφω Νικολου