Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πατατόπιτες νηστίσιμες
Για το φύλλο
1 ποτήρι νερό
1 σφηνάκι λάδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 μάγια φακελάκι
1 κ.γ. αλάτι
3.5 - 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
Σιμιγδάλι ψιλό για το άνοιγμα των φύλλων.
Γέμιση
5 - 6 πατάτες βρασμένες λιωμένες με το πιρούνι
3 - 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Μαϊντανό - άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι - λίγο λάδι
5 - 6 πατάτες βρασμένες λιωμένες με το πιρούνι
3 - 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Μαϊντανό - άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι - λίγο λάδι
Τα ανακατεύω να ομογενοποιηθούν και αφήνω στην άκρη.
Σε ένα λεκανάκι βάζω το νερό με το λάδι και το κρασί, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω καλά.
Σε ένα λεκανάκι βάζω το νερό με το λάδι και το κρασί, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω καλά.
Ρίχνω το αλάτι και σιγά - σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζω και αφήνω μια ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί.
Χωρίζω την ζύμη στα δύο, ρίχνω σιμιγδάλι στον πάγκο εργασίας και ανοίγω ένα λεπτό φύλλο.
Το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, βάζω τη γέμιση και κλείνω σε μακρόστενα πιτάκια.
Έτσι κάνω και με το δεύτερο φύλλο.
Τα βάζω σε λαδωμένο ταψάκι και τα αλείφω με λίγο λάδι και σουσάμι.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 25 - 30 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.