ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κιλά περγαμόντο
3 κιλά ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
Χυμό ενός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα περγαμόντα και τα τρίβουμε ελαφρώς στο ψιλό του τρίφτη.
Τα χαράζουμε στα τέσσερα και βγάζουμε προσεχτικά τις φλούδες, εάν είναι μεγάλα βγάζουμε 5 φετακια εάν είναι μικρά στα τρια.
Τα κάνουμε ρολάκια και τα περνάμε σε βελόνα με κλωστή σαν κολιέ.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει, τα ρίχνουμε μέσα και από την ώρα του βρασμού τα αφήνουμε να βράσουν 7 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό για να κρυωσουν.
Κατόπιν τα βάζουμε σε μια λεκάνη με πολύ νερό για 12 με 14 ώρες αλλάζοντας το νερό 3 με 4 φορές μέχρι να ξεπικρισουν, το δοκιμάζουμε πόσο ξεπικρισμενο το θέλουμε.
Αφού ξεπικρισουν τα βγάζουμε από το νερό και ένα ένα τα σφιγγουμε με την χούφτα μας να βγει το περίσσιο νερό που έχουν απορροφήσει.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 8 με 10 λεπτά, ρίχνουμε τα περγαμόντα και αφήνουμε από την ώρα βρασμού να βράσουν 7 λεπτά, κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε 24 ώρες να κατεβάσουν ότι υγρά έχουν.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα περγαμόντα από το σιρόπι και το βάζουμε να βράσει πάλι μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε τα περγαμόντα και το χυμό λεμονιού στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν λίγο μαζί.
Δοκιμάζουμε το πόσο δεμένο θέλουμε το σιρόπι και όταν είναι έτοιμο γεμίζουμε τα βάζα μας που τα έχουμε αποστειρώσει.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 8 με 10 λεπτά, ρίχνουμε τα περγαμόντα και αφήνουμε από την ώρα βρασμού να βράσουν 7 λεπτά, κλείνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε 24 ώρες να κατεβάσουν ότι υγρά έχουν.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα περγαμόντα από το σιρόπι και το βάζουμε να βράσει πάλι μέχρι να δέσει.
Ρίχνουμε τα περγαμόντα και το χυμό λεμονιού στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν λίγο μαζί.
Δοκιμάζουμε το πόσο δεμένο θέλουμε το σιρόπι και όταν είναι έτοιμο γεμίζουμε τα βάζα μας που τα έχουμε αποστειρώσει.
ΠΗΓΗ: Litsa Kokkoni