Λαχανόπιτα με κιμά



Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Λαχανόπιτα με κιμά

Για το φύλλο
1 ποτήρι γάλα
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 σφηνάκι κρασί λευκό
500 - 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Βάζω το γάλα με το λάδι, το κρασί και το αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω σιγά - σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι. 
Αφήνω στην άκρη μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση
1 λάχανο ψιλοκομμένο
1 καρότο στον τρίφτη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
500 γρ. κιμά ανάμεικτο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 - 2 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
Αλάτι - πιπέρι - λάδι

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω λίγο λάδι και τριγυρίζω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.
Προσθέτω τον κιμά να τσιγαριστεί καλά και να ανοίξει. 
Σβήνω με το κρασί, αφήνω λίγο να εξατμιστεί και προσθέτω το ζεματισμένο λάχανο, το καρότο και τον μαϊντανό.
Ρίχνω μισό ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνω να μειωθεί ο όγκος τους και να μείνει με το λάδι του περίπου 10 λεπτά.
Τέλος προσθέτω το ρύζι και αφήνω να κρυώσει λίγο.
Σε ένα λαδωμένο ταψάκι βάζω 2 φύλλα κάτω λαδώνοντάς τα λίγο ενδιάμεσα, τη γέμιση και ένα φύλλο επάνω.
Έχω χτυπήσει ένα κρόκο με λίγο νεράκι και αυγουλώνω την πίτα, πασπαλίζω λίγο σουσάμι και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.