Πιροσκί με πατάτα και λουκάνικο



Μια συνταγή της κυρίας Πετρινας Μπαρδανη για ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ από την ομάδα στο Facebook Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας


Πιροσκί με πατάτα και λουκάνικο

Ζύμη
500 ml χλιαρό νερό που έβρασαν η πατάτες
900 γρ περίπου αλεύρι γ.ο.χ
25 γρ μαγιά φρέσκια
2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.σ ελαιόλαδο

Γέμιση
700 γρ πατάτες
50 ml λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 κ.γ αλάτι 
μισό κ.γ μαυροπίπερο 
μισό κ.γ ρίγανη 
Τηγανίζουμε σε μισό αραβοσιτέλαιο και μισό ελαιόλαδο.
Τα λάδια να είναι όσο ένα δάχτυλο.
 
Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες και βάζουμε να βράσουν για 15 - 20 λεπτά με 1,1/2 λίτρο νερό, 1 κ.γ αλάτι και 1 φύλλο δάφνης.
Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, μετά βάζουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και τις πατάτες, τις πατάμε με το πιρούνι για 1 - 2 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε μπολ τα 500 ml χλιαρό νερό από τις πατάτες που έβρασαν, το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να λιώσει.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη.
Βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και βάζουμε να φουσκώσει με την μέθοδο Μπεν Μαρί (Γεμίζουμε κατσαρόλα με νερό μέχρι την μέση, βάζουμε να βράσει, σβήνουμε και αφήνουμε επάνω στο μάτι. Βάζουμε από πάνω το μπολ με την ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους 1 καρυδιού, ανοίγουμε όσο ένα πιατάκι του ελληνικού, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε και βάζουμε την ένωση από κάτω σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα,
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Αν θέλουμε βάζουμε 1 λουκάνικο κοκτέιλ .