Σταφιδόψωμα αφρός, χωρίς ζάχαρη



Μια συνταγή της κυρίας Efi Prentza για ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΑΦΡΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σταφιδόψωμα αφρός, χωρίς ζάχαρη

Τέλεια σταφιδόψωμα αφρός και χωρίς ζάχαρη!!
Τη συνταγή τη βρήκα κάποτε εδώ στην ομάδα αλλά έκανα διάφορες παραλλαγές..

Υλικά για 16 κομμάτια:
μια κούπα χλιαρό νερό
40 γρ. φρέσκια μαγιά.
3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. γάλα εβαπορέ
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.(εγώ έβαλα το Μάννα)
Ένα κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Κανέλα και γαρύφαλλο από μισό κ.γ.
Σταφίδες μαύρες (περίπου ένα φλιτζάνι τσαγιού)

Εκτέλεση:
Σε ένα τάπερ που κλείνει διαλύω τη μαγιά στο νερό, προσθέτω το μέλι και το γάλα και ανακατεύω.
Κλεινω το τάπερ και περιμένω 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύω με τα χέρια μου να τριφτεί καλά το βούτυρο.
Προσθέτω το μείγμα μαγιάς και ζυμώνω. (αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι αν κολλάει η ζύμη).
Σκεπάζω με πετσέτα κι αφήνω στην άκρη να διπλασιαστεί. (τώρα το καλοκαίρι σε μισή ώρα είναι έτοιμη.
Προσθέτω και τις σταφίδες, ζυμώνω και κόβω σε μικρά 16 στρογγυλά κομμάτια. 
Τα τοποθετώ σε 2 ταψιά με λαδόκολλα και περιμένω πάλι περίπου μισή ώρα για να φουσκώσουν.
Τα αλείφω με νερό και μαύρο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα για 25 λεπτά περίπου.
Εγώ όταν τα έβγαλα ζεστά ακόμη, τα πέρασα με λίγο μέλι και βούτυρο λιωμένο (μια κ.σ.) για να γυαλίζουν.
**Αν αντικαταστήσουμε το γάλα με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού είναι και νηστίσιμα!!!