Ψωμάκια με σχέδιο κρουασάν



Μια συνταγή της κυρίας Πετρινας Μπαρδανη για ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΡΟΥΑΣΑΝ από την ομάδα στο Facebook Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας


Ψωμάκια με σχέδιο κρουασάν

Η συνταγή για τα ψωμάκια με σχέδιο κρουασάν είναι η ίδια για το Ψωμί με πλεξούδες.
Για να κάνουμε το σχέδιο κρουασάν ανοίγουμε φύλλο μισό εκατοστό, αλείφουμε με 2 κ.σ λιωμένο Βιτάμ, κόβουμε 16 κομμάτια, τυλίγουμε, βάζουμε στο ταψί, αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με 1 αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά
 
Ψωμί με πλεξούδες

350 γρ αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
15 γρ μαγιά φρέσκια λιωμένη σε 20 γρ νερό
60 γρ νερό χλιαρό
70 γρ γάλα χλιαρό
20 γρ ζάχαρη
7 γρ αλάτι
1 αυγό ελαφρός χτυπημένο
20 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Άλειμμα 1 κρόκο 20 γρ γάλα σουσάμι

Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ και κρατάμε 3 κ.σ στην άκρη.
Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι ανακατεύουμε και κάνουμε στο αλεύρι μια λακκούβα όπου βάζουμε τη μαγιά, το νερό, γάλα και αυγό.
Ζυμώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο - λίγο και ξαναζυμώνουμε.
Βάζουμε και το βούτυρο, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά περίπου.
Χωρίζουμε 3 μπαλάκια από 70 γρ το κάθε ένα και διαιρούμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε άλλα τρία μπαλάκια.
Αφήνουμε 10 λεπτά, πλάθουμε μικρά μπαστούνια και αφήνουμε αλλά 10 λεπτά.
Ξαναπλάθουμε μεγαλύτερα μπαστούνια, πλέκουμε πλεξούδες, πατάμε με τον πλάστη την πιο χοντρή πλεξούδα στο κέντρο και πλάθουμε λίγο πίσω μπρος να γίνει λακκούβα.
Βρέχουμε με λίγο νερό και βάζουμε πάνω την λεπτή πλεξούδα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 40 λεπτά. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις.
Αφού φουσκώσει το ψωμί χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα, αλείφουμε, πασπαλίζουμε σουσάμι και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.