Ντόνατς νηστίσιμα



Μια συνταγή της κυρίας Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou για ΝΤΟΝΑΤΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ντόνατς νηστίσιμα

Υλικά
4 - 5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κούπα χλιαρό νερό
2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κούπα γάλα αμυγδάλου χλιαρό
3 κ.σ. βούτυρο νηστίσιμο
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια υγρή
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, την ζάχαρη και το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο στο γάλα την βανίλια, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη φύλλο πάχους 1-1,5 εκ.
Με ένα ποτήρι κόβουμε στρογγυλά μοτίβα και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση με τη βοήθεια από ένα καπάκι και τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα που την έχουμε λαδώσει για να μην κολλήσουν.
Βάζουμε το σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα Ντόναντς και από τις δυο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Η δόση αυτή βγάζει περίπου 30 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος...

Για το γλάσο...
6 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. γάλα αμυγδάλου χλιαρό
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Για το σοκολατένιο γλάσο πρόσθεσα 1 κ.σ. κακάο.