ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ
Υλικά
6 μερίδες χοιρινό κρέας (κατά προτίμηση από μπούτι)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 φλ. ελ. καφέ κόκκινο κρασί
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 μέτριο λάχανο άσπρο (αφράτο, όχι σφιχτό)
3 μέτρια καρότα (κομμένα σε λεπτές ροδέλες)
2-3 πατάτες (κομμένες σε κύβους)
1 φλ. ελ. καφέ ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. σάλτσα ντομάτα (αν υπάρχει σπιτική) ή 1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1/2 κ.γ. ρίγανη
αλάτι (εγώ βάζω 1 κ. σ. περίπου)
το χυμό από 1 μικρό λεμόνι
2 ποτήρια ζεστό νερό (ή όσο να σκεπαστεί το κρέας)
Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το κρέας από όλες τις πλευρές στο λάδι να θωρακιστεί. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει χρώμα, καθώς και τους κόκκους του πιπεριού (αν τηγανιστούν βγάζουν όλα τους τα αρώματα).
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει 4-5 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ Προσθέτουμε το νερό και αλατίζουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Βράζουμε περίπου 45 λεπτά, να μαλακώσει λίγο το χοιρινό (να μην βράσει εντελώς).
Βάζουμε σιγά σιγά και το λάχανο, ανακατεύοντας για να χωρέσει στην κατσαρόλα.
Αφού μαραθεί και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες.
Βάζουμε σιγά σιγά και το λάχανο, ανακατεύοντας για να χωρέσει στην κατσαρόλα.
Αφού μαραθεί και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες.
Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 40 -45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά και να βράσει καλά το κρέας.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε τη σάλτσα (ή τον πελτέ), το κ. πιπέρι, τη ρίγανη και το λεμόνι. Αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά να χυλώσει λίγο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό επάνω στο ζεστό μάτι ως την ώρα που θα σερβίρουμε.
Αν σας αρέσουν τα καυτερά δοκιμάστε το με καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε τη σάλτσα (ή τον πελτέ), το κ. πιπέρι, τη ρίγανη και το λεμόνι. Αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά να χυλώσει λίγο, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό επάνω στο ζεστό μάτι ως την ώρα που θα σερβίρουμε.
Αν σας αρέσουν τα καυτερά δοκιμάστε το με καυτερό πιπέρι ή μπούκοβο.