Μια συνταγή της κυρίας Penelope Panagiotopoulou για ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΙΡΙΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Απολαύσεις
Τάρτα με κρέμα κανέλας και καραμελωμένα φιρίκια.
Υλικά για την ζύμη:
120 - 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (από το ψυγείο)
1 αυγό
2 φλ. του τσαγιού αλεύρι γ. ο. χ.
Μία πρέζα αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
Για την κρέμα κανέλας:
1 αυγό
2 φλ. του τσαγιού αλεύρι γ. ο. χ.
Μία πρέζα αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
Για την κρέμα κανέλας:
300 γρ γάλα
100 γρ ζάχαρη
60 γρ νισεστέ (corn flour)
1 κρόκο αυγού
1/2 κ.γ. κανέλα
Για την σάλτσα καραμέλας:
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. βούτυρο
100 γρ κρέμα γάλακτος
Μία πρέζα αλάτι
Λίγο νερό
5 - 6 φιρίκια (καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κυβάκια. Μπορούν να αντικατασταθούν και με κόκκινα ή πράσινα μήλα)
Εκτέλεση :
Ξεκινάμε με την ζύμη της τάρτας.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε με υπομονή μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να έχουμε μια ωραία ζύμη.
100 γρ ζάχαρη
60 γρ νισεστέ (corn flour)
1 κρόκο αυγού
1/2 κ.γ. κανέλα
Για την σάλτσα καραμέλας:
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. βούτυρο
100 γρ κρέμα γάλακτος
Μία πρέζα αλάτι
Λίγο νερό
5 - 6 φιρίκια (καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κυβάκια. Μπορούν να αντικατασταθούν και με κόκκινα ή πράσινα μήλα)
Εκτέλεση :
Ξεκινάμε με την ζύμη της τάρτας.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε με υπομονή μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να έχουμε μια ωραία ζύμη.
Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Συνεχίζουμε με την κρέμα.
Συνεχίζουμε με την κρέμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μισό γάλα μαζί με την ζάχαρη και ζεσταίνουμε. Δεν θέλουμε να βράσει.
Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε το νισεστέ και τον κρόκο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και την κανέλα.
Ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Όταν είναι έτοιμη, την καλύπτουμε και αυτή με διάφανη μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα. Αλλιώς την ανακατεύουμε συχνά.
Πάμε τώρα στην σάλτσα καραμέλας η οποία θέλει αρκετή προσοχή.
Πάμε τώρα στην σάλτσα καραμέλας η οποία θέλει αρκετή προσοχή.
Σε ένα κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό (τόσο ώστε να καλύπτει την ζάχαρη, όχι πολύ) και τον χυμό λεμονιού. Μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και περιμένουμε να έρθει σε βρασμό.
Μόλις αρχίζει να βράζει, ξεσκεπάζουμε και κουνάμε λίγο το σκεύος για να ανακατευτεί.
Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι γιατί μπορεί να σκληρύνει η καραμέλα μας.
Την παρακολουθούμε συνεχώς γιατί μπορεί εύκολα να μας καεί και να πικρίσει λίγο.
Όταν το χρώμα της γίνει σκούρο σαν της καραμέλας, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε κάνοντας με το σκεύος μας με κυκλικές κινήσεις.
Μόλις λιώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με τον ίδιο τρόπο.
Τέλος προσθέτουμε τα φιρίκια και ανακατεύουμε να ενωθούν με την καραμέλα μας.
Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά.
Παίρνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε.
Παίρνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε.
Είναι πιο εύκολο να ανοιχτεί ανάμεσα σε δύο κομμάτια από λαδόκολλα.
Θα μπορέσετε έτσι να την μεταφέρετε κιόλας στο πυρέξ σας χωρίς να σπάσει.
Μέσα στην ζύμη μας απλώνουμε την κρέμα κανέλας.
Από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα καραμέλας μαζί με όλα τα φιρίκια.
Κρατήστε λίγη σάλτσα για να την σερβίρετε μετά με το γλυκό ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο γλύκισμα.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ψηθεί η τάρτα μας.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ψηθεί η τάρτα μας.