
ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ
Η Λαδένια είναι από την Κίμωλο αλλά την κάνουν και στη Μήλο.
Απλή, πλούσια σε γεύση και φτιαγμένη με ταπεινά υλικά: αφράτη ζύμη, άφθονο ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά.
Υλικά
Για τη ζύμη:- 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
- Μπόλικο ελαιόλαδο για το ταψί και τη γέμιση
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο με λίγο νερό
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 μεγάλη ντομάτα, καθαρισμένη από σπόρια και υγρά, κομμένη σε κυβάκια ή φέτες
- Αλάτι
- Ρίγανη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη (δε θέλει πολύ ζύμωμα). Στο τέλος, λαδώνουμε τα χέρια μας για να χειριστούμε τη ζύμη χωρίς να κολλάει.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Όσο φουσκώνει η ζυμη, πλένουμε το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι, το ζουλάμε με τα χέρια για να φύγει η έντονη γεύση του, και το αφήνουμε με λίγο αλάτι για μισή ώρα να μαραθεί.
- Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο στον πάτο ενός ταψιού και ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, τα οποία βουτάμε στο λάδι για να διευκολυνθούμε. Η ζύμη πρέπει να απλωθεί ομοιόμορφα και να "ποτιστεί" από το λάδι. (Μην το φοβηθείτε το λαδάκι... το θέλει... στο ψήσιμο το απορροφά και γίνεται τραγανό).
- Με ένα κουταλάκι απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης τον αραιωμένο πελτέ ντομάτας.
- Σκορπίζουμε το κρεμμύδι πάνω από τον πελτέ.
- Κόβουμε την ντομάτα στη μέση και πιέζουμε ώστε να βγούνε τα υγρά και τα σπόρια. Στη συνέχεια είτε την ψιλοκόβουμε είτε την κόβουμε σε φέτες.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια ντομάτας ομοιόμορφα πάνω από το κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και ξανά μπόλικο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τη λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 1 ώρα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν η βάση έχει ροδίσει, ξεκολλάει εύκολα από το ταψί και έχει αποκτήσει τραγανή υφή.
Είναι πολύ εύκολη, με λίγα υλικά και σούπερ νόστιμη σαν πίτσα!
![]() |
📷 Γιώργος-Σοφία Φρόνιμος-Φωτεινάκη |
Δημιουργός συνταγής: Γεωργια Κορ
