Λαδένια Κιμώλου

Παραδοσιακή λαδένια: η ελληνική πίτσα των Κυκλάδων!

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ


Η Λαδένια είναι από την Κίμωλο αλλά την κάνουν και στη Μήλο. 
Απλή, πλούσια σε γεύση και φτιαγμένη με ταπεινά υλικά: αφράτη ζύμη, άφθονο ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδι και μυρωδικά.


Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. αλάτι 

Για την επικάλυψη:
  • Μπόλικο ελαιόλαδο για το ταψί και τη γέμιση 
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο με λίγο νερό 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 
  • 1 μεγάλη ντομάτα, καθαρισμένη από σπόρια και υγρά, κομμένη σε κυβάκια ή φέτες 
  • Αλάτι 
  • Ρίγανη 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. 
  3. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, κολλώδη ζύμη (δε θέλει πολύ ζύμωμα). Στο τέλος, λαδώνουμε τα χέρια μας για να χειριστούμε τη ζύμη χωρίς να κολλάει.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα). 
  5. Όσο φουσκώνει η ζυμη, πλένουμε το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι, το ζουλάμε με τα χέρια για να φύγει η έντονη γεύση του, και το αφήνουμε με λίγο αλάτι για μισή ώρα να μαραθεί. 
  6. Ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο στον πάτο ενός ταψιού και ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, τα οποία βουτάμε στο λάδι για να διευκολυνθούμε. Η ζύμη πρέπει να απλωθεί ομοιόμορφα και να "ποτιστεί" από το λάδι. (Μην το φοβηθείτε το λαδάκι... το θέλει... στο ψήσιμο το απορροφά και γίνεται τραγανό).
  7. Με ένα κουταλάκι απλώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης τον αραιωμένο πελτέ ντομάτας. 
  8. Σκορπίζουμε το κρεμμύδι πάνω από τον πελτέ.
  9. Κόβουμε την ντομάτα στη μέση και πιέζουμε ώστε να βγούνε τα υγρά και τα σπόρια. Στη συνέχεια είτε την ψιλοκόβουμε είτε την κόβουμε σε φέτες.
  10. Τοποθετούμε τα κομμάτια ντομάτας ομοιόμορφα πάνω από το κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και ξανά μπόλικο ελαιόλαδο. 
  11. Ψήνουμε τη λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 1 ώρα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη όταν η βάση έχει ροδίσει, ξεκολλάει εύκολα από το ταψί και έχει αποκτήσει τραγανή υφή. 
Είναι πολύ εύκολη, με λίγα υλικά και σούπερ νόστιμη σαν πίτσα!

Παραδοσιακή λαδένια: η ελληνική πίτσα των Κυκλάδων!
📷 Γιώργος-Σοφία Φρόνιμος-Φωτεινάκη

Δημιουργός συνταγής: Γεωργια Κορ

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!