Λαδένια Κιμώλου



Μια συνταγή της κυρίας Γεωργιας Κορ για ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ


Λαδένια Κιμώλου

Η Λαδένια είναι από την Κίμωλο αλλά την κάνουν και στη Μήλο.
Είναι ένα ζυμάρι με μαγιά, μπαίνει μπόλικο λάδι στο πάτο του ταψιού, ανοίγεις το ζυμάρι βουτώντας τα δάχτυλα στο λάδι, επάνω μπαίνει πελτές ντομάτας, κρεμμύδι μπόλικο και ντομάτα κομματάκια, αλάτι και μπόλικη ρίγανη, και φυσικά πάλι λαδάκι. 
Τίποτα άλλο.
Τώρα υπάρχουν και παραλλαγές με ελιές κλπ κλπ... αλλά η γνήσια είναι αυτή!

Υλικά για τη ζύμη 
4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι Γ.Ο.Χ
1 φακελάκι μαγιά
1 και μισό φλυτζάνι νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι

Το ζυμάρι κολλάει δεν είναι τέλειος σφικτό
Γι' αυτό θα βάλεις λαδάκι στα χέρια στο τέλος, δεν θέλει πολύ ζύμωμα.
Το αφήνεις να διπλασιαστεί, τώρα με τη ζέστη θέλει καμία ώρα, θα το δείς.
Μετά βάζεις στον πάτο του ταψιού μπόλικο λαδάκι, βουτάς τα δάχτυλα στο λάδι και ανοίγεις τη ζύμη μέσα στο ταψί.
Μην το φοβηθείς το λαδάκι... το θέλει... στο ψήσιμο το απορροφά και γίνεται τραγανό

Τώρα από πάνω βάλε 1 κουταλιά του γλυκού γεμάτη πελτέ ντομάτας αραιωμένη με νεράκι ελαφριά και ρίξε το επάνω στο ζυμάρι. Άπλωσε το με το κουταλάκι.
Το κρεμμυδάκι το έχεις κόψει σε φέτες (καλό είναι να το βάλεις σε ένα τρυπητό και να το ξεπλύνεις με νεράκι ζουλώντας το.
Μετά βάλε αλάτι να μαραθεί και άστο για μισή ώρα.
Αυτά τα κάνεις όσο φουσκώνει το ζυμάρι.
Λοιπόν σκορπάς το κρεμμύδι επάνω στον πελτέ, μετά την ντομάτα (μια ντομάτα μεγάλη κόψε στην μέση και πίεσε να βγούνε τα υγρά και τα σπόρια. Τη σάρκα θα την κόψεις όπως θέλεις, κυβάκια, φέτες κλπ.. αν θέλεις μπορείς να αφαιρέσεις την πέτσα της ντομάτας νωρίτερα)
Αφού βάλεις την ντομάτα ρίχνεις αλάτι, ρίγανη και πάλι λαδάκι... μην το φοβηθείς! Άλλωστε γι αυτό λέγεται Λαδένια.
Ψήνεις στους 170 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω - κάτω, για μία ώρα. Θα δεις από κάτω θα έχει πάρει χρώμα και θα έχει ξεκολλήσει από το ταψί.
Είναι πολύ εύκολη, με λίγα υλικά και σούπερ νόστιμη σαν πίτσα!


φωτο Γιώργος-Σοφία Φρόνιμος-Φωτεινάκη που δοκίμασε τη συνταγή