Μια συνταγή της κυρίας Katerina Tsikrika για ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook Kitchen tasty surprises!
Τσουρεκάκια
Τσουρεκάκια πολύ ωραία.
Τη συνταγή τη βρήκα στο διαδίκτυο.
1 ποτήρι γάλα 260 γρ.
2 φακελάκια μαγιά
6 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά μέτρια
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. κακουλέ
600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
Τσουρεκάκια πολύ ωραία.
Τη συνταγή τη βρήκα στο διαδίκτυο.
1 ποτήρι γάλα 260 γρ.
2 φακελάκια μαγιά
6 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά μέτρια
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. κακουλέ
600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
ΕΠΆΛΕΙΨΗ
1 αυγό
2 κ.σ. γάλα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζουμε τη Μερέντα στην κατάψυξη να παγώσει.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα ίσια ίσια να αλλάξει θερμοκρασία.
1 αυγό
2 κ.σ. γάλα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, βάζουμε τη Μερέντα στην κατάψυξη να παγώσει.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα ίσια ίσια να αλλάξει θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα τη μαγιά τη ζάχαρη και το αλάτι.
Αφήνουμε 5 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε το μαχλέπι το κακουλέ, το βούτυρο, τα αυγά και χτυπάμε να ανακατευτούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και συνεχίζουμε το ανακατεμένα μέχρι το ζυμαράκι να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 3 τέταρτα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Με το χέρι μας ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι και το χωρίζουμε σε 14 ή 16 μερίδες.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.
Βγάζουμε την Μερέντα απ' την κατάψυξη.
Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε μπαλάκι και κλείνουμε μέσα 2 κ.γ. Μερέντα παγωμένη και τα τοποθετούμε σε ταψάκι.
Με το χέρι μας ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι και το χωρίζουμε σε 14 ή 16 μερίδες.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού.
Βγάζουμε την Μερέντα απ' την κατάψυξη.
Ανοίγουμε με το χέρι μας κάθε μπαλάκι και κλείνουμε μέσα 2 κ.γ. Μερέντα παγωμένη και τα τοποθετούμε σε ταψάκι.
Όταν τελειώσουμε όλο το ζυμάρι, σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς πάνω κάτω.
Πριν τα φουρνίζουμε αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό ολόκληρο αραιωμένο με γάλα.
Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180 βαθμούς πάνω κάτω.
Πριν τα φουρνίζουμε αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό ολόκληρο αραιωμένο με γάλα.
Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Tips
Βάζουμε ολόκληρο αυγό γιατί το ασπράδι κάνει την επιφάνεια πιο γυαλιστερή.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα απλά πάλι θα βάλουμε στην κατάψυξη. Κι αυτό για να μην "τρέξει " στο ψήσιμο.