Πιροσκί


Μια συνταγή της κυρίας Anna Lampropouloy για ΠΙΡΟΣΚΙ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)


Πιροσκί

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
600 - 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
400 γρ. χλιαρό νερό ή γάλα
2 φακελάκια μαγιά
5 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΒΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΑΡΈΣΕΙ.
ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΠΑΤΑΤΑ:
Έβρασα πολύ καλά 3 πατάτες (έριξα αλάτι και δενδρολίβανο μέσα στην κατσαρόλα).
Παράλληλα ψιλόκοψα 1 μεγάλο κρεμμύδι, το σοτάρισα σε χαμηλή φωτιά για να μην πάρει σκούρο χρώμα.
Όταν έγινε το κατέβασα από την φωτιά και το άφησα να κρυώσει.
Έριξα 3 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο, πάπρικα καπνιστή, μπούκοβο καυτερό.
Όταν έβρασαν οι πατάτες τις πολτοποίησα και έριξα μέσα τα κρεμμύδια.
Τα ανακάτεψα και έριξα λίγη τριμμένη μοτσαρέλα.
Το σκέπασμα και το έβαλα όλη τη νύχτα στο ψυγείο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σέ ένα μπολ βάζουμε το γάλα ή το νερό την ζάχαρη την μαγιά.
Τα ανακατεύουμε σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε έως ότου φουσκώσει.
Μετά ρίχνουμε στο αλεύρι το αλάτι το ανακατεύουμε το ζυμώνουμε και λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το ηλιέλαιο το ζυμώνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο ΟΛΗ την νύχτα.
Το βράδυ έφτιαξα και την γέμιση.
Την άλλη μέρα λάδωσα τα χέρια μου και έκοψα κομμάτια ζύμης σε μέγεθος ενός μικρού μανταρινιού. Τα άφησα λίγο σκεπασμένα.
Μετά πήρα το κάθε κομμάτι ζύμης το άνοιξα με τα χέρια.
Έβαλα μέσα ανάλογη γέμιση τα έκλεισα.
Τα σκέπασμα για 15'και μετά τα τηγάνισμα σέ αρκετό ηλιέλαιο.
Σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε τα αφήνουμε λίγο σε χαρτί κουζίνας.
Και είναι έτοιμα.