ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Με το ίδιο κανονικό νεροπότηρο μετράω τα υλικά
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι γάλα
1/2 κ.σ. σόδα μέσα στο γάλα
1 ποτήρι καρύδια τριμμένα
3 ποτήρια αλεύρι 2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 βανίλια
1 κ.γ. κακάο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
λίγο κονιάκ
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια πρώτα με λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια, το κακάο και το ξύσμα.
Χτυπάμε ζάχαρη, κρόκους, μετά λάδι, γάλα με σόδα, και στο τέλος τη μαρέγκα με το αλεύρι, τα καρύδια και το κονιάκ και το γυρίζουμε με απαλές κινήσεις με τη σπάτουλα.
Βάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Σιρόπι
1 ποτήρι ζάχαρη, 1,5 ποτήρι νερό, 1/2 πορτοκαλί, ξύλο κανέλας τα βράζουμε και 5 λεπτά μετά το σημείο βρασμού προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη και είναι έτοιμο!
Και γλυκό και σιρόπι σχεδόν κρύα!
Δημιουργός συνταγής: Eleni Koumoutsakis