ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
- 500 γρ. λαζάνια
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 καρότα (προαιρετικά)
- 2 σκ. σκόρδο
- 500γρ γρ. ντομάτα στον τρίφτη
- 1 φλ.κ. κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. θυμάρι κ βασιλικό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι, πιπέρι
για τη μπεσαμέλ:
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 λ. γάλα πλήρες
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για 3'-4', ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται.
- Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτουμε τη ντομάτα, το θυμάρι και το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα.
- Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2' - 3' σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
- Πολλοί δεν βράζουν τα λαζάνια από πριν, αλλά αν δεν σας αρέσουν αρκετά σκληρά, προτιμήστε να τα ζεματίσετε για 1' σε αλατισμένο νερό που βράζει.
- Έχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε.
- Στον πάτο απλώνουμε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2 - 3 κ.σ. νερό.
- Απλώνουμε μια σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κάποια στις άκρες).
- Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μια στρώση μπεσαμέλ.
- Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 40' - 45' περίπου.
- Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με λαδόκολλα κ αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15'.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψουμε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.
Δημιουργός συνταγής: Pellumbesha Lumi
Ακολουθήστε μας στο Google News!