Μια συνταγή για ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟ ΦΥΛΛΟ από τη σελίδα στο Facebook Instasuntages
Σπανακόπιτα με τέλειο φύλλο
Υλικά για το φύλλο
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290γρ) +όσο χρειαστεί για το άνοιγμα των φύλλων
5 κ.γ ελαιόλαδο (25ml)
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ λευκό ξύδι (10ml)
3/4 κούπας χλιαρό νερό (180ml)
2 κ.σ κορν φλαουρ
¼ κούπας βούτυρο λιωμένο (60γρ)
2 κ.σ ελαιόλαδο (10ml)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290γρ) +όσο χρειαστεί για το άνοιγμα των φύλλων
5 κ.γ ελαιόλαδο (25ml)
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ λευκό ξύδι (10ml)
3/4 κούπας χλιαρό νερό (180ml)
2 κ.σ κορν φλαουρ
¼ κούπας βούτυρο λιωμένο (60γρ)
2 κ.σ ελαιόλαδο (10ml)
Για την γέμιση
2 κ.σ ελαιόλαδο (30ml)
1 πράσο ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ. σπανάκι baby
1 κούπα φέτα τριμμένη (200γρ)
3 αυγά
2 κ.σ ricotta (προαιρετικά)
¼ κούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ βάζω το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το νερό.
Ζυμώνω με τον γάντζο (ή στο χέρι) για 10 λεπτά (Τα υλικά είναι ακριβώς).
Η ζύμη θα είναι ελαστική και μαλακιά, δεν κολλάει.
Κλείνουμε το ζυμάρι σε μεμβράνη και αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το corn flour με ¼ κούπας αλεύρι γ.ο.χ. με αυτό θα ανοίξουμε τα φύλλα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το corn flour με ¼ κούπας αλεύρι γ.ο.χ. με αυτό θα ανοίξουμε τα φύλλα.
Το ζυμάρι ζυγίζει περίπου 500γρ, κόβουμε σε 8 κομμάτια των 62γρ.
Ένα ένα τα ανοίγουμε σε διάμετρο 12cm.
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τις 2 κ.σ ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε ένα πιάτο το ένα φύλλο και αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου.
Προσθέτουμε άλλα 4 φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα.
Το πάνω φύλλο ΔΕΝ το βουτυρώνουμε, πατάμε τις άκρες για να κλείσουν τα φύλλα.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Κάνουμε το ίδιο για τα άλλα 3 φύλλα.
Φτιάχνουμε την γέμιση:
Ζεσταίνουμε με ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε για 5 λεπτά το κρεμμύδι με το πράσο.
Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε, (αν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο) για 10 λεπτά ή μέχρι να μην έχει πολύ υγρασία.
Αφήνουμε στο πλάι να κρυώσει.
Προσθέτουμε την φέτα, την ricotta, τον άνηθο, αλάτι πιπέρι αν θέλουμε, τα αυγά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Παίρνουμε το πιάτο με τα 5 ζυμαράκια.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τα ζυμαράκια (όπως είναι το ένα πάνω στο άλλο) με τον πλάστη σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί μας (για το 25cm ταψί, το άνοιξα 30cm).
Βουτυρώνουμε το ταψί μας καλά, μεταφέρουμε το ανοιγμένο ζυμάρι, και ρίχνουμε την γέμιση.
Ανοίγουμε τα άλλα 3 ζυμαράκια κατά τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε στο ταψί. (δείτε φωτογραφίες).
Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα στις αντιστάσεις.
Η συνταγή στο instagram πατώντας στον σύνδεσμο: https://www.instagram.com/p/CMhLC5qFDf-/