ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Υλικά
Για το φύλλο- 1 κιλό αλεύρι για πίτες
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. ξύδι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το βουτύρωμα των φύλλων)
Για την κρέμα
- 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1,5 ποτήρι ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 κρόκους αυγών
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Για το φύλλο
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χλιαρό νερό, το αλάτι και την ζάχαρη.
- Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για1 ώρα.
- Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε για 3 λεπτά και την κόβουμε σε 20 ίσα κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, ανοίγουμε σε μικρά φύλλα και βουτυρώνουμε τα 18 από αυτά.
- Τοποθετούμε τα 10 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα άλλα 10 ξεχωριστά, δημιουργώντας δύο μεγάλες στοίβες φύλλων (πάνω από κάθε στοίβα βάζουμε τα φύλλα που δεν βουτυρώσαμε).
- Ανοίγουμε τις δύο στοίβες σε δύο μεγάλα φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη.
- Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί No30 και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
- Το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το σουρώνουμε καλά και χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνεια.
- Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
- Μόλις ψηθεί, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αν θέλουμε.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou
Ακολουθήστε μας στο Google News!