Μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ


Υλικά

Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι για πίτες
  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το βουτύρωμα των φύλλων)

Για την κρέμα
  • 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1,5 ποτήρι ζάχαρη
  • 1,5 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 βανίλια


Εκτέλεση

  1. Για το φύλλο
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χλιαρό νερό, το αλάτι και την ζάχαρη.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για1 ώρα.
  5. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνουμε για 3 λεπτά και την κόβουμε σε 20 ίσα κομμάτια.
  6. Τα πλάθουμε σε μπαλίτσες, ανοίγουμε σε μικρά φύλλα και βουτυρώνουμε τα 18 από αυτά.
  7. Τοποθετούμε τα 10 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και τα άλλα 10 ξεχωριστά, δημιουργώντας δύο μεγάλες στοίβες φύλλων (πάνω από κάθε στοίβα βάζουμε τα φύλλα που δεν βουτυρώσαμε).
  8. Ανοίγουμε τις δύο στοίβες σε δύο μεγάλα φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται.

Για την κρέμα
  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη.
  2. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τους κρόκους αυγών και τη βανίλια.
  4. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί No30 και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
  2. Το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω, το σουρώνουμε καλά και χαράζουμε προσεκτικά την επιφάνεια.
  4. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
  5. Μόλις ψηθεί, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα, αν θέλουμε.


Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget