Μια συνταγή της κυρίας Αριάνα Μεϊντανά για
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ από την ομάδα στο Facebook
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣΓίγαντες με λουκάνικα στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ αφού τους έχουμε πλύνει, βάζουμε τους γίγαντες σε ένα βαθύ μπολ με νερό να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους βράζουμε για περίπου 1,5 ώρα.
Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι. Κρατάμε λίγο ζουμί.
Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σοτάρω 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ( 2 φρέσκα και 1 ξερό), 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 πράσο ψιλοκομμένο, το λουκάνικο αφού το έχω κόψει σε μικρά κομμάτια και σβήνω με κόκκινο κρασί.
Στην συνέχεια ρίχνω ντομάτα (φρέσκια, πελτέ και κονκασέ), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, 2 φύλλα δάφνης.
Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 καρότα σε ροδέλες.
Περιμένουμε να δέσει η σάλτσα μας.
(Τους πάνε πολύ και οι χρωματιστές πιπεριές, αλλά ξέχασα να βάλω)
Βάζω τους γίγαντες στην γάστρα μου, ρίχνω από πάνω την σάλτσα και ανακατεύω. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάω ελαφρώς την γάστρα για να πάει παντού η σάλτσα μου.
Ρίχνω λίγο από το ζουμί που έχω κρατήσει και ξανακουνάω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα.
Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζω το καπάκι και τους αφήνω για 20 λεπτά περίπου.
Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει...
Σερβίρω και πασπαλίζω με κόκκινη γλυκιά πάπρικα.