Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Κουλουράκια κανέλας
Νηστίσιμα, τραγανά και μυρωδάτα!
Υλικά
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. λάδι ελαφρύ
1 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
1/2. κ.γ σόδα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σημείωση
Το φλυτζάνι μου είναι του τσαγιού (το δικό μου είναι των 180 ml) μετρήστε όλα σας τα υλικά με το ίδιο φλυτζάνι που έχετε.
Ανάλογα με το φλυτζάνι σας θα σας πάρει και το ανάλογο αλεύρι.
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύω το λάδι με τη ζάχαρη καλά με ένα σύρμα,
Προσθέτω το κρασί και ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτω τα αρωματικά και το ξύσμα.
Διαλύω τη σόδα μέσα στο χυμό και προσθέτω μέσα στο μίγμα, συνεχίζω το ανακάτεμα.
Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι μου με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τέλος το σουσάμι.
Δεν ζυμώνω πολύ για να μη σκληρύνουν τα κουλουράκια μου και να παραμείνουν θεοτραγανα.
Θέλω να έχω ένα ζυμαράκι εύπλαστο που να ξεκολλάει από τη λεκανίτσα και τα χέρια μου και να μπορεί να πλάθεται.
Πλάθω κουλουράκια και πασπαλίζω από πάνω με ζάχαρη κρυσταλλική.
Στη συνέχεια προσθέτω τα αρωματικά και το ξύσμα.
Διαλύω τη σόδα μέσα στο χυμό και προσθέτω μέσα στο μίγμα, συνεχίζω το ανακάτεμα.
Σταδιακά προσθέτω το αλεύρι μου με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τέλος το σουσάμι.
Δεν ζυμώνω πολύ για να μη σκληρύνουν τα κουλουράκια μου και να παραμείνουν θεοτραγανα.
Θέλω να έχω ένα ζυμαράκι εύπλαστο που να ξεκολλάει από τη λεκανίτσα και τα χέρια μου και να μπορεί να πλάθεται.
Πλάθω κουλουράκια και πασπαλίζω από πάνω με ζάχαρη κρυσταλλική.
Βάζω πάνω σε λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά.