Μια συνταγή της κυρίας Anna Lampropouloy για ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)
Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού στο φούρνο
Η συνταγή είναι της κ Χατζιχαλκια. Η μόνη δική μου παρέμβαση είναι ότι πρόσθεσα 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο.
Εγώ έβαλα 5 πορτοκάλια που είχαν βάρος 1.230 γρ. και έβαλα 1.100 γρ. ζάχαρη.
Όλα τα υπόλοιπα είναι ακριβώς όπως σας περιγράφω την συνταγή.
ΥΛΙΚΑ :
1.500. γρ. πορτοκάλια
1.500 γρ. ζάχαρη
από 1 λεμόνι το χυμό
από 2 πορτοκάλια, χώρια από τα ζυγισμένα, τον χυμό
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε τά πορτοκάλια και τα ξύνουμε στον τρίφτη.
Αν θέλουμε κρατάμε το ξύσμα για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά.
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΟΥΝ βράζουμε τα ξυσμένα πορτοκάλια τρεις φορές από 3'καθε φορά αλλάζοντας το νερό.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε το επάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού και το κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες.
Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και αν έχουν κουκούτσια.
Τοποθετούμε τις φέτες σέ ένα αντικολλητικό ταψί.
Εγώ έστυψα το χυμό από τα 2 πορτοκάλια τα σούρωσα να μην έχουν κομματάκια και το λεμόνι τα άδειασα σε μια λεκάνη και εκεί
έριξα την ζάχαρη το κονιάκ την βανίλια τους γλυκάνισους τα ανακάτεψα και τα έριξα πάνω από τα τεμαχισμένα πορτοκάλια.
Κάλυψα το ταψάκι με λαδόκολλα και από πάνω έβαλα αλουμινόχαρτο.
Το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ωρα.
Μετά από την μία ώρα αφαίρεσα την λαδόκολλα το αλουμινόχαρτο και ανακάτεψα με μια σπάτουλα σιλικόνη το σιρόπι γιατί δεν είχε λιώσει η ζάχαρη.
Το αφήνω άλλα 15 λεπτά ακόμη.
Εκείνη την ώρα έπλυνα το βάζω με ζεστό νερό το έβαλα μέσα στο φούρνο να αποστειρωθεί.
Το γλυκό είναι έτοιμο με ένα υπέροχο δεμένο σιρόπι.
ΥΛΙΚΑ :
1.500. γρ. πορτοκάλια
1.500 γρ. ζάχαρη
από 1 λεμόνι το χυμό
από 2 πορτοκάλια, χώρια από τα ζυγισμένα, τον χυμό
1 βανίλια
2 κ.σ. κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πλένουμε τά πορτοκάλια και τα ξύνουμε στον τρίφτη.
Αν θέλουμε κρατάμε το ξύσμα για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά.
ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΙΚΡΙΣΟΥΝ βράζουμε τα ξυσμένα πορτοκάλια τρεις φορές από 3'καθε φορά αλλάζοντας το νερό.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε το επάνω και το κάτω μέρος του πορτοκαλιού και το κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες.
Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και αν έχουν κουκούτσια.
Τοποθετούμε τις φέτες σέ ένα αντικολλητικό ταψί.
Εγώ έστυψα το χυμό από τα 2 πορτοκάλια τα σούρωσα να μην έχουν κομματάκια και το λεμόνι τα άδειασα σε μια λεκάνη και εκεί
έριξα την ζάχαρη το κονιάκ την βανίλια τους γλυκάνισους τα ανακάτεψα και τα έριξα πάνω από τα τεμαχισμένα πορτοκάλια.
Κάλυψα το ταψάκι με λαδόκολλα και από πάνω έβαλα αλουμινόχαρτο.
Το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ωρα.
Μετά από την μία ώρα αφαίρεσα την λαδόκολλα το αλουμινόχαρτο και ανακάτεψα με μια σπάτουλα σιλικόνη το σιρόπι γιατί δεν είχε λιώσει η ζάχαρη.
Το αφήνω άλλα 15 λεπτά ακόμη.
Εκείνη την ώρα έπλυνα το βάζω με ζεστό νερό το έβαλα μέσα στο φούρνο να αποστειρωθεί.
Το γλυκό είναι έτοιμο με ένα υπέροχο δεμένο σιρόπι.