Μια συνταγή της κυρίας Αλεξάνδρας Κυριάκη για ΤΥΡΟΨΩΜΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τυρόψωμο
Εύκολο και αφράτο!!!
Υλικά
1 φλυτζάνι νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ γ ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλ καφέ ελαιόλαδο
300 γρ φέτα
λίγη ρίγανη
σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα λεκανάκι βάζω το νερό με την μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη σκεπασμένο για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μετά προσθέτω το λάδι και σιγά - σιγά το αλεύρι, το αλάτι και μισό κ.γ ρίγανη ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι.
Αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μετά χωρίζω την ζύμη σε πέντε κομμάτια.
Παίρνω το πρώτο κομμάτι, το ανοίγω λίγο στο χέρι μου, βάζω φέτα μέσα, το κλείνω, το κάνω μπαλάκι και το βάζω στο κέντρο σε λαδωμένο ταψάκι.
Τα άλλα τρία ζυμαράκια τα ανοίγω με πλαστή μακρόστενα, βάζω φέτα τα κλείνω και τα φτιάχνω κορδόνια και τα πλέκω κοτσίδα την βάζω γύρω γύρω.
Ανοίγω και το τελευταίο μπαλάκι ζύμης βάζω φέτα το κάνω κορδόνι και το στρίβω.
Το κλείνω και το βάζω γύρω από το κεντρικό μπαλάκι.
Ρίχνω ελαιόλαδο και σουσάμι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Ρίχνω ελαιόλαδο και σουσάμι και ψήνω στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.