
DONUT ΜΕ NUTELLA
Αφράτα και άκρως γευστικά.
Υλικά
- ¾ κούπας χλιαρό νερό (170ml)
- 4 κ.σ ζάχαρη
- 2 ¼ κ.γ ξηρή μαγιά
- 3 ⅔ κούπες αλεύρι γ.ο.χ (520g)
- ¼ κούπας ηλιέλαιο (60ml)
- 2 μεγάλα αυγά
- 4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ αλάτι
- για την γέμιση: Nutella ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας
- λάδι για το τηγάνισμα
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό με την μαγιά.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη.
- Αφήνουμε 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τα αυγά, την βανίλια και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο για 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε το ζυμάρι για 2 ώρες να διπλασιαστεί.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, ανοίγουμε το ζυμάρι σε πάχος 13mm και και κόβουμε κύκλους με αλευρωμένο κουπάτ 6 εκατοστών.
- Κόβουμε όσους περισσότερους κύκλους μπορούμε.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα ακόμα.
- Όταν έχουν φουσκώσει τα στρόγγυλα ζυμαράκια, ρίχνουμε λάδι με μια κατσαρόλα περίπου 5-8cm.
- Σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε 3-4 donut και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένια.
- Τα βγάζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας να απορριφθούν τα πολλά λάδια.
- Όταν κρυώσουν κάνουμε τρύπες με μια μύτη κορνέ ή χοντρό καλαμάκι και με ένα κορνέ γεμίζουμε τα donut με μαρμελάδα ή nutella.
*κατά προτίμηση τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο ή σπορέλαιο.