ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΑΦΡΟΣ
Υλικά
- 250 ml γάλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1 μικρό φλiτζάνακι του ελληνικού καφέ σπορέλαιο
- 1 αυγό + 1 κρόκος
- 1 φακελάκι μαγιά
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 ασπράδι αυγού για το άλειμμα
Γέμιση:
- Μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε, γίνονται και γλυκά και αλμυρά
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά.
- Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε (θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια).
- Η ζύμη γίνεται μαλακή, πολύ ελαστική και δουλεύεται πολύ εύκολα (βγαίνει σχεδόν ένα κιλό ζύμη).
- Την αφήνουμε να φουσκώσει.
- Τη χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη, πλάθουμε μπαλάκια και την αφήνουμε για πέντε λεπτά να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα, τα κόβουμε σε τριγωνάκια (σαν πίτσα), τα γεμίζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 - 20 λεπτά.
Δημιουργός συνταγής: Ιουλία Τζηκα