Μια συνταγή της κυρίας Ξένιας Δάρρα για ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τσουρέκια
Έφτιαξα τσουρέκια έγιναν τέλεια όλο γεύση και με πολλές ίνες!!
Έβαλα και έφτιαξα για πρώτη φορά ιμβερτοποιημέν ζάχαρη και έβαλα σουσάμι και λιναρόσπορο!
Υλικά (για αλεύρι από supermarket, έβαλα το μωβ)
175 γρ. νερό
100 γρ. γάλα
630-650 γρ. αλεύρι
45 γρ .μαγιά φρέσκια
2 αυγά μέτρια
50 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (δείτε πώς να την κάνετε πατώντας εδώ)
ελάααχιστο αλάτι
μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα (εγώ βάζω και βανίλια και ξύσμα, μ’ αρέσουν τα αρώματα!)
175 γρ. νερό
100 γρ. γάλα
630-650 γρ. αλεύρι
45 γρ .μαγιά φρέσκια
2 αυγά μέτρια
50 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (δείτε πώς να την κάνετε πατώντας εδώ)
ελάααχιστο αλάτι
μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα (εγώ βάζω και βανίλια και ξύσμα, μ’ αρέσουν τα αρώματα!)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε γάλα και νερό πολύυυυυ ελαφρά (ίσα να νιώσουμε ότι χλιάρυνε, όχι πάνω απο 30 βαθμούς!) και διαλύουμε τη μαγιά.
Κατόπιν, βάζουμε στο μίξερ μας τα υλικά με την εξής σειρά..
Γάλα, νερό, μαγιά, ζάχαρες (και τα δύο είδη), αυγά, μυρωδικά, βούτυρο και ξεκινάμε ανάδευση.
Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μας (όχι όλο μαζί!).
Δυναμώνουμε το μίξερ μας (όχι τέρμα, κανονική ταχύτητα) και περιμένουμε να μαζευτεί η ζύμη στο γάντζο (με το αλεύρι του σούπερ χρειάστηκε 7-10 λεπτά, με του φούρνου 5-7 λεπτά ζύμωμα).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει αρκετά (το πολύ 2 ώρες) και να διπλασσιαστεί τουλάχιστον (εγώ ζεσταίνω λίγο το φούρνο στους 50 όσο ζυμώνω και μόλις είναι να φουσκώσει το ζυμαρι σβήνω το φούρνο και αφήνω λάμπα μόνο αναμμένη, είναι η ιδανική θερμοκρασία!).
Μόλις φουσκώσει πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας (ίσως χρειαστεί λίιιιγο βουτυράκι στο πλάσιμο, ίσως και όχι), αφήνουμε να φουσκώσουν κανά μισάωρο, αυγουλώνουμε με σκέτο ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC, πάνω και κάτω αντιστάσεις, χαμηλή σχάρα, με ένα μπόλ με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο!)..
Τα κανονικά τσουρέκια είναι έτοιμα γύρω στα 30-40 λεπτά (δείτε τις φωτό για να καταλάβετε πώς είναι έτοιμο), τα μικρότερα σαφώς πιο σύντομα!
Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μας (όχι όλο μαζί!).
Δυναμώνουμε το μίξερ μας (όχι τέρμα, κανονική ταχύτητα) και περιμένουμε να μαζευτεί η ζύμη στο γάντζο (με το αλεύρι του σούπερ χρειάστηκε 7-10 λεπτά, με του φούρνου 5-7 λεπτά ζύμωμα).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει αρκετά (το πολύ 2 ώρες) και να διπλασσιαστεί τουλάχιστον (εγώ ζεσταίνω λίγο το φούρνο στους 50 όσο ζυμώνω και μόλις είναι να φουσκώσει το ζυμαρι σβήνω το φούρνο και αφήνω λάμπα μόνο αναμμένη, είναι η ιδανική θερμοκρασία!).
Μόλις φουσκώσει πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια μας (ίσως χρειαστεί λίιιιγο βουτυράκι στο πλάσιμο, ίσως και όχι), αφήνουμε να φουσκώσουν κανά μισάωρο, αυγουλώνουμε με σκέτο ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC, πάνω και κάτω αντιστάσεις, χαμηλή σχάρα, με ένα μπόλ με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (θέλει υγρασία 70-85% το τσουρέκι για να γίνει τέλειο!)..
Τα κανονικά τσουρέκια είναι έτοιμα γύρω στα 30-40 λεπτά (δείτε τις φωτό για να καταλάβετε πώς είναι έτοιμο), τα μικρότερα σαφώς πιο σύντομα!