ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ
Υλικά3/4 φλ. λάδι
1 και 1/3 φλ. ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 μήλα τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
2 σφηνάκια κονιάκ
1 φλ. σταφίδες
1 κ.γ. κοφτό σόδα
1 κ.σ. κόφτη μπέικιν πάουντερ
1 φαρίνα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό (κρατάω λίγο να διαλύσω τη σόδα), το κονιάκ και ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό που κράτησα και τη ρίχνω στο μίγμα.
Ανακατεύω απαλά να αφρατέψουν τα υγρά .
Προσθέτω το ξύσμα και λίγο - λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τέλος ρίχνω το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες αφού τις έχω αλευρώσει πρώτα.
Ρίχνω το μίγμα μου σε ταψάκι 30 εκ. το οποίο έχω καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαιράκι μας όταν το βουτάμε στο κέικ.
Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζω το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό (κρατάω λίγο να διαλύσω τη σόδα), το κονιάκ και ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό που κράτησα και τη ρίχνω στο μίγμα.
Ανακατεύω απαλά να αφρατέψουν τα υγρά .
Προσθέτω το ξύσμα και λίγο - λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τέλος ρίχνω το τριμμένο μήλο και τις σταφίδες αφού τις έχω αλευρώσει πρώτα.
Ρίχνω το μίγμα μου σε ταψάκι 30 εκ. το οποίο έχω καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαιράκι μας όταν το βουτάμε στο κέικ.
Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου