
ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ
Υλικά:
- 2 ½ φλ. αλεύρι ολικής γ.ο.χ.
- 1 φλ. ζάχαρη καρύδας
- 1 φλ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα
- 1 φλ. ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, η λάδι καρύδας (έβαλα ηλιέλαιο )
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ/γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ φλ. καρύδια
- ½ φλ. σταφίδες ξανθές
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Επικάλυψη:
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. νερό χλιαρό
- ζάχαρη καρύδας, η καρυδόψιχα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό όσο να τις σκεπάζει.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη καρύδας, τους κρόκους και το μέλι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σε μια ευρύχωρη μπασίνα προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τις σταφίδες σουρωμένες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και την μαρέγκα.
- Χαμηλώνουμε και άλλο την ταχύτητα κι αφήνουμε να ανακατευτεί απαλά το μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και το χτυπάμε 1 - 2 φορές πάνω στον πάγκο, ώστε να κάτσει.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
- Μπήγουμε στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι για να τσεκάρουμε αν ψήθηκε. Αν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
- Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χλιαρό νερό και μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο αλείφουμε την επιφάνειά του με πινέλο.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη καρύδας, η καρυδόψιχα και ξεφορμάρουμε.