Κέικ με αλεύρι ολικής και ζάχαρη καρύδας

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ


Υλικά:

  • 2 ½ φλ. αλεύρι ολικής γ.ο.χ.
  • 1 φλ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα
  • 1 φλ. ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, η λάδι καρύδας (έβαλα ηλιέλαιο )
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ/γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ φλ. καρύδια
  • ½ φλ. σταφίδες ξανθές
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Επικάλυψη:
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. νερό χλιαρό
  • ζάχαρη καρύδας, η καρυδόψιχα


Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
  2. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 
  3. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό όσο να τις σκεπάζει.
  4. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη καρύδας, τους κρόκους και το μέλι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα. 
  5. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  6. Σε μια ευρύχωρη μπασίνα προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τις σταφίδες σουρωμένες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  7. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και την μαρέγκα.
  8. Χαμηλώνουμε και άλλο την ταχύτητα κι αφήνουμε να ανακατευτεί απαλά το μείγμα. 
  9. Μεταφέρουμε σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και το χτυπάμε 1 - 2 φορές πάνω στον πάγκο, ώστε να κάτσει.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. 
  11. Μπήγουμε στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού ή ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι για να τσεκάρουμε αν ψήθηκε. Αν βγει καθαρή, τότε το κέικ είναι έτοιμο.
  12. Διαλύουμε το μέλι μέσα στο χλιαρό νερό και μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο αλείφουμε την επιφάνειά του με πινέλο.
  13. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη καρύδας, η καρυδόψιχα και ξεφορμάρουμε.


Δημιουργός συνταγής: Matula Giasirani

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget