Μια συνταγή της κυρίας Φωτεινής Παρασκευοπουλου για ΦΩΛΙΕΣ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)
Φωλιές σιροπιαστές
1 πακέτο Φύλλο κρούστας
1 κούπα περίπου λιωμένο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό η φρέσκο.
1 κουβερτούρα 170 κρέμα γάλακτος
Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη,
1 1/2 κούπα νερό,
1/2 κούπα γλυκόζη,
2 κ σ χυμός λεμονιού,
λίγη βανίλια.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Για τις φωλιές
Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το φύλλο και με μια μακριά βελόνα πλεξίματος ή μια βέργα από ξύλινη κρεμάστρα τυλίγουμε το φύλλο και στο τέλος αφήνουμε ατύλιχτο φύλλο 3 εκατοστά. Σουρώνουμε και από τις δύο πλευρές και τραβάμε την βελόνα.
Το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε δυο φωλιές ενώνοντας τις άκρες. Εγώ έβαλα και μισό κουταλάκι καρύδι.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 25 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν.
Βράζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε.
Αφήνουμε 12 ώρες, στραγγίζουμε τις φωλιές και τις γεμίζουμε.
Για την κρέμα σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την αφήνουμε στην εστία μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ έχουμε κόψει κομμάτια τη σοκολάτα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ζεστή, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ώσπου να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Τέλος, ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο.
Μπορούμε αντί για γκανάζ να γεμίσουμε με Μερέντα.
1 κούπα περίπου λιωμένο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό η φρέσκο.
1 κουβερτούρα 170 κρέμα γάλακτος
Σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη,
1 1/2 κούπα νερό,
1/2 κούπα γλυκόζη,
2 κ σ χυμός λεμονιού,
λίγη βανίλια.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Για τις φωλιές
Λιώνουμε το βούτυρο, βουτυρώνουμε το φύλλο και με μια μακριά βελόνα πλεξίματος ή μια βέργα από ξύλινη κρεμάστρα τυλίγουμε το φύλλο και στο τέλος αφήνουμε ατύλιχτο φύλλο 3 εκατοστά. Σουρώνουμε και από τις δύο πλευρές και τραβάμε την βελόνα.
Το κόβουμε στη μέση και σχηματίζουμε δυο φωλιές ενώνοντας τις άκρες. Εγώ έβαλα και μισό κουταλάκι καρύδι.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 25 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν.
Βράζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε.
Αφήνουμε 12 ώρες, στραγγίζουμε τις φωλιές και τις γεμίζουμε.
Για την κρέμα σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την αφήνουμε στην εστία μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στη συνέχεια σε ένα μπολ έχουμε κόψει κομμάτια τη σοκολάτα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ζεστή, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ώσπου να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Τέλος, ρίχνουμε 1 κουταλιά βούτυρο.
Μπορούμε αντί για γκανάζ να γεμίσουμε με Μερέντα.