ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΡΑΓΑΝΑ ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
Δεν έβαλα σουσάμι, παρόλο που έτσι μας αρέσουν, γιατί θα τα πάω στην πεθερά μου, που τα προτιμάει σκέτα και θα φτιάξω άλλα για μας.
Υλικά:
- 2,5 ποτήρια ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε 1,5 ποτήρι ελαιόλαδο και 1 ποτήρι ηλιέλαιο)
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 και 1/4 ποτήρι ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε λιγότερη, π.χ. 1 ποτήρι)
- 1 ρακοπότηρο ρακή (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε ούζο, τσίπουρο ή κονιάκ)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί για να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο (και το ηλιέλαιο αν το χρησιμοποιούμε) με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, τη ρακή (ή το υποκατάστατο που επιλέξαμε), το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι που να πλάθεται εύκολα.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια με το σχήμα που προτιμάμε και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω) ή στους 160°C (με αέρα) μέχρι να πάρουν χρώμα.
ΠΗΓΗ: Μαρια Παπαχαραλαμπους