
ΨΩΜΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
4 με 5 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη (εγώ έβαλα καρύδας)
2 κ.γ. αλάτι
680 ml νερό χλιαρό.
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά
4 με 5 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη (εγώ έβαλα καρύδας)
2 κ.γ. αλάτι
680 ml νερό χλιαρό.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και σε 3 σημεία το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και σε 3 σημεία το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για να πάνε παντού τα υλικά και προσθέτουμε το νερό.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα γιατί η ζύμη γίνεται πολύ μαλάκια και κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε καλά για να πάει παντού το αλεύρι και κλείνουμε το μπολ με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες το λιγότερο.
Μόλις περάσουν οι ώρες το βγάζουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς μαζί με τη γάστρα και το καπάκι (μέσα στο φούρνο) και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ψωμάκι.
Βάζουμε στον πάγκο μας λίγο αλεύρι, αδειάζουμε τη ζύμη από το μπολ, το ζυμώνουμε λίγο και το φτιάχνουμε σε σχήμα όπως θέλουμε.
Μόλις κάψει ο φούρνος βγάζουμε τη γάστρα, βάζουμε το ψωμάκι μέσα, κλείνουμε το καπάκι, την ξαναγυρνάμε στο φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα.
Μετά βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα από 10 έως 15 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Εξαρτάται και από το φούρνο για να μας πάρει το χρώμα που θέλουμε.