Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για ΣΟΥΠΕΡ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ εκτελεσμένη από την κυρία Ιωάννα Κυβερνίτη από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Σούπερ Τιραμισού
Υλικά
375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
110 γρ. μαυροδάφνη
300 γρ. καφέ, εσπρέσο ρόφημα
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
36 σαβαγιάρ
1 - 2 κ.σ. κακάο, για το πασπάλισμα
30 γρ. κουβερτούρα, σε ξύσμα
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τα 75 γρ. καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με μια μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 225 γρ. ζεστό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 25x32 εκ.
Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα κουβερτούρας και κόβουμε σε κομμάτια.
Tip
Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει.
Σούπερ Τιραμισού
Υλικά
375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
110 γρ. μαυροδάφνη
300 γρ. καφέ, εσπρέσο ρόφημα
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
36 σαβαγιάρ
1 - 2 κ.σ. κακάο, για το πασπάλισμα
30 γρ. κουβερτούρα, σε ξύσμα
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τα 75 γρ. καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με μια μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε 225 γρ. ζεστό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με τον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 25x32 εκ.
Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)
Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα κουβερτούρας και κόβουμε σε κομμάτια.
Tip
Πρέπει να προσέξουμε ο κάδος του μίξερ να είναι πολύ παγωμένος για να πήξει πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος και να μην την παραχτυπήσουμε γιατί αλλιώς θα μας κόψει.