Ψωμί σπιτικό!

ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ!

ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ!


Αφράτο σπιτικό ψωμάκι!!
Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας!!


Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι κίτρινο ψιλό (Παπαφίλη)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κ.σ. αλάτι
  • 500 ml περίπου χλιαρό νερό


Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 60 βαθμούς και μόλις ζεσταθεί τον σβήνουμε.
  2. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο αλεύρι και λίγο από το χλιαρό νερό.  
  3. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το υπόλοιπο νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο τσέρκι, βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει (να είναι ζεστός, βάζοντας μέσα το χέρι μας να το αντέχει) και την αφήνουμε να φουσκώσει.
  6. Μόλις φουσκώσει και φτάσει μέχρι το χείλος του σκεύους, ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, χωρίς να βγάλουμε το ψωμί έξω.
  7. Μόλις κάψει ο φούρνος, χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
  8. Το βγάζουμε από το τσέρκι και το αφήνουμε πάνω στη μία πετσέτα γυρισμένο ανάποδα, να στεγνώσει.

Σήμερα έκανα το εξής: 

  1. Χώρισα το ζυμαράκι στα δύο. 
  2. Το ζύγισα ώστε να έχουν το ίδιο βάρος και έπλασα φραντζολάκια.
  3. Τα χάραξα με το μαχαίρι.
  4. Με ένα πινελάκι έλειψα φραντζολάκια με νερό.
  5. Έριξα μπόλικο σουσάμι πάνω στον πάγκο μου και έπλασα το ψωμάκι επάνω στο σουσάμι.
  6. Τοποθέτησα πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.


Προτάσεις από ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

  • Αν προτιμήσετε το δεύτερο τρόπο εκτέλεσης της κυρίας Σαμίου, μετά το πλάσιμο των ψωμιών και το τύλιγμα στο σουσάμι καλύψτε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλη μια φορά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε διάφορους σπόρους, όπως σουσάμι, ηλιόσπορους ή λιναρόσπορο για να δώσετε μια διαφορετική γεύση στο ψωμί σας.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τοποθετήστε στον πάτο του φούρνου ένα σκεύος με λίγο νεράκι, για υγρασία.
  • Όταν χτυπώντας τον πάτο του ψωμιού ακούγεται ένας "κούφιος" ήχος, τότε το ψωμάκι είναι έτοιμο.
  • Φυλάξτε το ψωμί σε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί φρέσκο για περισσότερες μέρες.

ΨΩΜΙ ΣΠΙΤΙΚΟ!

Δημιουργός συνταγής: Gogo Samiou

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget