Νηστίσιμο σάμαλι



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΣΑΜΑΛΙ εκτελεσμένη από την κυρία Ρουλα Λυρου στην ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμο σάμαλι

Ένα ωραιότατο αρωματικό γλυκάκι ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou με τη διαφορά ότι στη θέση του γιαουρτιού έβαλα χυμό πορτοκάλι, πρόσθεσα 1 κουταλιά μπέικιν, 4 κουταλιές σπορέλαιο και λίγη μαστίχα στο μείγμα.
Στο σιρόπι έβαλα δυόμιση ποτήρια νερό και την ίδια ποσότητα ζάχαρη.

Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι αγελάδος το παραδοσιακό ( το κλασικό με την πετσούλα από πάνω) ή κλασσικό αγελαδινό, όχι στραγγιστό
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
2 κεσεδάκια ζάχαρη
1 κεσεδάκι νερό
2 βανίλιες
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.γ. σόδα

Για το σιρόπι
2 1/2 κεσεδάκια νερό
2 1/2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κ.σ γεμάτες γλυκό υποβρύχιο με άρωμα μαστίχας

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζω τα γιαουρτάκια μου ( αφαιρώ την πέτσα πρώτα) και προσθέτω τη ζάχαρη.
Με ένα σύρμα ανακατεύω καλά για 2 - 3 λεπτά και προσθέτω το νερό. 
Συνεχίζω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτω τις βανίλιες και τη σόδα μου την οποία διαλύω με το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύω απαλά μέχρι να δω το μίγμα να αφρατεύει και να γίνεται σαν κρέμα.
Τέλος προσθέτω σιγά - σιγά το σιμιγδάλι μου. 
Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ταψάκι 30 εκ. και ρίχνω το μίγμα μου.
Αφήνω να σταθεί μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
Ψήνω για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει αυτό το χρυσοκόκκινο χρώμα.
Ωστόσο φτιάχνω το σιρόπι μου.
Βράζω το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 2 - 3 λεπτά και κατεβάζω από τη φωτιά.
Προσθέτω το υποβρύχιο μαστίχας και ανακατεύω να διαλυθεί.
Αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Σιροπιάζω το σάμαλι καυτό με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να τραβήξει καλά το σιρόπι και μετά χαράζω το γλυκό.

Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με το κεσεδάκι από το γιαουρτάκι.
Αν θέλω να βάλω αμύγδαλο στην επιφάνεια του γλυκού παίρνω αμύγδαλο ώμο χωρίς φλούδα .
Χαράζω το γλυκό νοητά πριν το βάλω στο φούρνο και τοποθετώ τα αμύγδαλα.
Να σημειώσω πως στην Πάτρα κυκλοφορεί γνωστής τοπικής γαλακτοβιομηχανίας κλασικό γιαούρτι αγελαδινό με πέτσα με την επωνυμία "πρώτο".
Αν δεν βρείτε αντίστοιχο χρησιμοποιήστε αγελαδινό όχι όμως στραγγιστό γιαούρτι.