Μια συνταγή της κυρίας Vasia Zaglara για ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Προφιτερόλ
Υλικά για τα Σού
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό
125 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. αλάτι
5 αυγά (όχι πολύ μεγάλα)
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό το γάλα και το βούτυρο. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
Όταν βράσει προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα , ανακατεύουμε το μείγμα με γρήγορες κινήσεις.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ,ένα τα αυγά.
Όταν το μείγμα είναι έτοιμο το βάζουμε σε κορνέ και σε ταψί με λαδόκολλα σχηματίζουμε τα σού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 αέρα για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Αφήνουμε τα σού να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά για την κρέμα βανίλια (γέμισης)
1 λίτρο γάλα
6 κρόκους
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν Φλάουερ
100 γρ. βούτυρο
1 στικ βανίλιας
1 κ.σ. μέλι
6 κρόκους
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν Φλάουερ
100 γρ. βούτυρο
1 στικ βανίλιας
1 κ.σ. μέλι
Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη (100 γρ.) και χτυπάμε με ένα σύρμα.
Όταν αφρατέψει προσθέτουμε 2 κ.σ. από το γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα σποράκια από το στικ βανίλιας.
Όταν αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από την φωτιά.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά λίγο από το μείγμα με το γάλα μέσα στο μείγμα τον αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην ψηθούν τα αυγά.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα τον αυγών μέσα στην κατσαρόλα που έχουμε το υπόλοιπο μείγμα με το γάλα.
Βάζουμε ξανά πάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αν θέλουμε περνάμε την κρέμα από σίτα για καλύτερη υφή.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά για την κρέμα σοκολάτα
1 1/2 λίτρο γάλα
600 γρ. ζάχαρη
9 κ.σ. κορν Φλάουερ
150 γρ. κακάο
5 αυγά
190 γρ. κουβερτούρα
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από την κουβερτούρα.
Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Με το που πήξει κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά ,περνάμε από σίτα αν θέλουμε για καλύτερη υφή και στη συνέχεια προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την συναρμολόγηση γεμίζουμε τα σουδάκια με την κρέμα βανίλιας και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα λίγο από την κρέμα σοκολάτα, έπειτα μερικά σουδάκια, σκεπάζουμε με κρέμα σοκολάτας ,ξανά σουδάκια, ξανά κρέμα σοκολάτας.
Διακοσμούμε με σαντιγί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Η δόση είναι για ένα αρκετά μεγάλο μπολ προφιτερόλ.
Εγώ έφτιαξα ένα λίγο μικρότερο μπολ και 4 ατομικά προφιτερόλ.
Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Με το που πήξει κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά ,περνάμε από σίτα αν θέλουμε για καλύτερη υφή και στη συνέχεια προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την συναρμολόγηση γεμίζουμε τα σουδάκια με την κρέμα βανίλιας και σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε πρώτα λίγο από την κρέμα σοκολάτα, έπειτα μερικά σουδάκια, σκεπάζουμε με κρέμα σοκολάτας ,ξανά σουδάκια, ξανά κρέμα σοκολάτας.
Διακοσμούμε με σαντιγί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Η δόση είναι για ένα αρκετά μεγάλο μπολ προφιτερόλ.
Εγώ έφτιαξα ένα λίγο μικρότερο μπολ και 4 ατομικά προφιτερόλ.