ΨΩΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ BURGER
Είχαν λίγο δουλίτσα δε λέω!.. όμως ο κόπος άξιζε τόσο νόστιμα που είναι!
Εξάλλου Κυριακή σήμερα κι η οικογένεια πρέπει να ευχαριστηθεί!
Εξάλλου Κυριακή σήμερα κι η οικογένεια πρέπει να ευχαριστηθεί!
Υλικά για τα ψωμάκια:
- 6 1/2 - 7 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κούπα νερό
- 1 1/2 κούπα γάλα
- 1/4 κούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Εκτέλεση
- Σ' ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Αδειάζω το μίγμα σ' ένα μεγάλο μπολ και το αφήνω λίγο να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνω κι ανακατεύω τη μαγιά και την αφήνω 10' περίπου.
- Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι λίγο - λίγο ζυμώνοντας να ενσωματωθεί μέσα στο μίγμα.
- Ζυμώνω μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει 1,5 ώρα περίπου.
- Όταν είναι έτοιμη, τη χωρίζω σε 16 μπαλάκια (ψωμάκια), τα βάζω σε λαμαρίνα, τα σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω για 30 - 35' να ξαναφουσκώσουν.
- Στο τέλος τα αλείφω με κρόκο και λίγο ηλιέλαιο και τα ψήνω σε προθερμασμένο αερόθερμο, στους 200 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά ή έως ότου ροδίσουν.
Υλικά για τη σως:
- 4 κ.σ. μαγιονέζα
- 4 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 2 κ.γ ξύδι
Εκτέλεση
- Ανακατεύω όλα τα υλικά και αφήνω στο ψυγείο να σφίξει.