Μια συνταγή της κυρίας Marina Moisiadou για ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΪΝΙΡΛΙ από την ομάδα στο Facebook Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου
Αφράτα πεϊνιρλί
Υλικά
Για τη ζύμη
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1⅓ κούπας φρέσκο γάλα στους 40°C
60 γραμ. μαγιά νωπή ή 2 φακ. ξερή
½ - 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
2 κούπες γκούντα τριμμένη
2 κούπες κασέρι τριμμένο
2 κούπες κεφαλογραβιέρα τριμμένη
6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
μαργαρίνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, στο χυλό με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε, σε ζύμη απαλή και ελαστική.
Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, εγώ έκανα 9 μέτρια πεϊνιρλί, και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
2 κούπες γκούντα τριμμένη
2 κούπες κασέρι τριμμένο
2 κούπες κεφαλογραβιέρα τριμμένη
6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
μαργαρίνη για επικάλυψη
Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και κάνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε 15' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, στο χυλό με τη μαγιά και τα ζυμώνουμε, σε ζύμη απαλή και ελαστική.
Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, εγώ έκανα 9 μέτρια πεϊνιρλί, και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Έπειτα τα έκανα βαρκούλες και τα γέμισα με την γέμιση.
Ψήνουμε στους 190 αέρα για 20 λεπτάκια και έπειτα αφού τα βγάλουμε τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.