Το παστίτσιο της Νόνας (Παστίτσιο ανακατεμένο)



ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΣΙ ΝΟΝΑΣ (ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟ)

Ένα υπέροχο πιάτο από το νησί των Φαιάκων

Μια ξεχωριστή παραλλαγή του παστίτσιου Ντόλτσε που έφτιαχναν οι Κορφιάτισσες νοικοκυρές για το κυριακάτικο τραπέζι τους!
Αποτελούσε το εκλεκτό φαγητό των αστών.
Η παρασκευή του συνήθως περιείχε κρατικά ψιλοκομμένα τα οποία περίσσευαν και εκμεταλλεύονταν δημιουργικά οι νοικοκυρές μαζί με το σουγο (σάλτσα) τους, χοντρά μακαρόνια, μπόλικο τυράκι και φύλλο το οποίο αγκάλιαζε αρμονικά αυτή την υπέροχη γέμιση!
 
Υλικά
450 γρ κιμά μοσχαρίσιο
450 γρ κιμά χοιρινό
200 γρ συκωτάκια πουλιών
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 κ.σ γεμάτη πελτέ
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
4 κόκκους μπαχάρι
1/2 κ.γ πάπρικα γλυκιά
3/4 ποτηράκι κρασί
μια καλή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι πιπέρι
1/4 φλ λάδι
600 γρ καλής ποιότητας κεφαλοτύρι (προσωπικά προτιμώ κεφαλοτύρι Λιδωρικίου)
5 ασπράδια και 3 κροκούς χτυπημένα
1 1/2 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 (για παστίτσιο)
Έτοιμο φύλλο χωριάτικο της άλφα (6 φύλλα)
Βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα βάζω το λάδι μου να κάψει και καβουρδιζω το κρεμμύδι μαζί με μία καλή πρέζα ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να γυαλίζει προσθέτω τον ανάμικτο κιμά .
Πλένω σχολαστικά τα συκωτακια και τα ψιλοκόβω.
Προσθέτω κι αυτά μεσα στον κιμά να σοταριστουν.
Έπειτα προσθέτω τα μπαχαρικά τα οποία κλείνω καλά μέσα σε ένα τουλουπάνι έτσι ώστε να μπορώ να τα αφαιρέσω μετά και τον πελτέ .
Ανακατεύω καλά να ανταλλάξουν αρώματα και προσθέτω την τριμμένη ντομάτα.
Αλατοπιπερώνω , σκεπάζω και αφήνω να σιγοψηθει μέχρι να δέσει η σαλτσουλα και να πιει ο κιμάς τα υγρά του.
Αφήνω να πέσει αρκετά η θερμοκρασία του.
Σε καλά αλατισμένο νερό βράζω τα μακαρόνια μου στο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.
Ξεπλένω τα μακαρόνια μου με κρύο νερό, σουρώνω και στεγνώνω πάρα πολύ καλά .
Χτυπάω τα ασπράδια μου σε μία ελαφριά μαρέγκα όχι πολύ σφιχτή και προσθέτουμε τους κρόκους.
Παίρνω λίγο λίγο από το μείγμα των αβγών και το γυρίζω στον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος βάζω τα σουρωμενα και στεγνά μακαρόνια πασπαλίζω με το τυρί και παίρνω το 1/3 από τον κιμά μου και τα ανακατεύω πάρα πολύ καλά.
Παίρνουμε μία κατσαρολίτσα ανοξείδωτη χωρίς χερούλια....ή αν έχετε παλιά κατσαρόλα αλουμινίου με σιδερένια χεράκια .
Την βουτυρώνω καλά και στρώνω 4 φύλλα κάτω στον πάτο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της κατσαρόλας έτσι ώστε να μπορώ να κλείσω μετά την γέμιση.
Βουτυρώνουμε πάντα και ενδιάμεσα από τα φύλλα.
Παίρνω τη μισή ποσότητα από την γέμιση και τοποθετώ μέσα στην κατσαρόλα που έχω στρώσει τα φύλλα.
Στρώνω καλά τα μακαρόνια και πιέζω καλά με τα χέρια μου.
Κάνω μία στρώση με τον υπόλοιπο κιμά και συνεχίζω με την υπόλοιπη γέμιση.
Στρώνω και πιέζω πάλι καλά με τα χέρια μου τα μακαρόνια .
Παίρνω τα φύλλα από το πλάι που περισσεύουν και τα κλείνω προς τα μεσα.
Βουτυρώνω ξανά και στρώνω και τα υπόλοιπα δύο φύλα που κράτησα .
Με ένα μαχαιράκι προσπαθώ να βάλω το φύλλο που περισσεύει προσεκτικά μέσα στα πλάγια.
Ραντίζω με νεράκι και ψήνω για 10 λεπτά αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς και έπειτα για περίπου δύο ώρες στους 190 βαθμούς.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω 4-5 λεπτά το φαγητό μου να σταθεί.
Αναποδογυρίζω σε πιατελίτσα σερβιρίσματος.
Για να κοπεί σωστα το παστίτσιο μου θα πρέπει να αφήσω μισή ωρα να ξεκουραστεί κάι μετά να κόψω και να σερβίρω!!!


Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget